UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 3
Mieszkańcy Szczecina zaciekle walczyli o wygraną, prezentując swoje popisowe potrawy i wytrawne rozrywki. Efekt ich zmagań w kuchni prezentujemy poniżej, a na kolejny odcinek programu „Ugotowani” zapraszamy w czwartek 1 października o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CDT – Chicago) i 22.40 (EDT – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.
„Ugotowani”: Po drugiej stronie lustra
Składniki:
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 2 króliki, każdy podzielony na 6 części
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 por (tylko biała część)
- 2 marchewki
- Seler
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 6 gałązek świeżego tymianku
- 1 liść laurowy
- 3⅓ szklanki czerwonego wina wytrawnego
- ½ cebulki perłowej
- 1 łyżka cukru
- Szynka długo dojrzewająca
- ½ kg małych pieczarek
- Buraki
- Ser kozi
- Oliwa z oliwek z pomarańczami
Sposób przygotowania:
- Na głębokiej patelni roztapiamy 2 łyżki masła i dodajemy 2 łyżki oliwy.
- Mięso królika przyprawiamy pieprzem i solą.
- Smażymy przez około 3 minuty z każdej strony.
- Gotowe mięso zdejmujemy z patelni.
- Zmniejszamy ogień.
- Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek i smażymy około 5 minut.
- Dodajemy pokrojone marchewki, por i seler.
- Wrzucamy rozmaryn, tymianek, liść laurowy i gotujemy, aż warzywa zbrązowieją.
- Dodajemy wino i gotujemy około 15 minut.
- Wrzucamy ponownie mięso królika, przykrywamy patelnię i gotujemy przez25 minut.
- Zdejmujemy mięso królika łyżką cedzakową i odstawiamy.
- Zwiększamy ogień i gotujemy, od czasu do czasu usuwać „szumowiny”.
- Sos doprawiamy solą i pieprzem.
- Na druga patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę perłową, cukier, resztę masła i 2 szklanki wody.
- Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu.
- Zmniejszyć ogień do średniego i gotujemy, aż większość wody odparuje.
- Mieszamy, aż cebula pokryje się dokładnie syropem.
- Na trzeciej patelni smażymy szynkę długo dojrzewającą przez około 8 minut na średnim ogniu.
- Podsmażoną szynkę zdejmujemy z patelni i osuszamy ręcznikami papierowymi.
- Zwiększamy ogień, wrzucamy na patelnię pieczarki i smażymy przez około 5 minut.
- Na jednej patelni umieszczamy mięso z królika.
- Dodajemy podsmażone cebule perłowe, pieczarki, szynkę i podgrzewamy.
- Podajemy z sosem.
„Ugotowani”: Pierwszy piruet
Składniki:
- 5 plastrów karkówki
- 5 łyżek musztardy zwykłej
- 5 łyżek musztardy dijon
- Sól
- Pieprz czarny
- Pieprz cayenne
- 2 ogórki kiszone
- 5 plastrów boczku
- 2 cebule
- Mąka
- Olej gęsi
- Wykałaczki
SosSkładniki:
- 2 szklanki bulionu
- 3 łyżki śmietany
- Garść grzybów suszonych
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Sól
- Pieprz czarny
Pieczone ziemniaki
Składniki:
- Ziemniaki
- Sól
- Przyprawa do ziemniaków
SurówkaSkładniki:
- 5-6 marchewek
- ½ opakowania orzechów włoskich
- ½ opakowania rodzynek
- Sól
- Pieprz
- 200 ml bulionu
- Masło klarowane
Sposób przygotowania:
- Mięso myjemy i suszymy.
- Dokładnie rozbijamy za pomocą tłuczka.
- Przyprawiamy solą, pieprzem czarnym, pieprzem cayenne i smarujemy wymieszanymi musztardami.
- Dodajemy plasterek boczku, kilka plasterków ogórka i cebuli.
- Przygotowane mięso zwijamy i owijamy plasterkiem boczku.
- Zrazy przebijamy wykałaczką i obtaczamy w mące.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Mięso smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 50 minut.
- Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki.
- Gotujemy na półtwardo.
- Podgotowane ziemniaki odcedzamy, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków.
- Ziemniaki układamy na blasze.
- Wkładamy do piekarnika, w którym znajduje się naczynie ze zrazami i pieczemy przez około 30 - 40 minut.
- Upieczone zraziki przekładamy do osobnego naczynia.
- Pozostały wywar blendujemy z grzybami, przekładamy do garnuszka i dodajemy śmietanę wraz z przyprawami.
- Orzechy wraz z rodzynkami moczymy w bulionie.
- Marchewki obieramy, kroimy w cienkie paseczki i przyprawiamy solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy masło.
- Podsmażamy delikatnie marchewkę, orzechy, rodzynki.
UGOTOWANI_Motyle w brzuchu
„Ugotowani”: Motyle w brzuchu
KrewetkiSkładniki:
- 20 krewetek
- Czosnek
- Masło
- Natka pietruszki
- Sól
- Sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozpuszczamy masło.
- Krewetki umieszczamy na patelni.
- Skrapiamy sokiem z cytryny.
- Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę.
- Dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę.
- Smażymy około 6 minut.
MuleSkładniki:
- 1 kg muli
- 2 marchewki
- Czosnek
- Cebula
- Por
- Masło
- 2 szklanki białego wina
- Pietruszka
- Sól morska
Sposób przygotowania:
- Marchewki, cebulę i por kroimy w słupki
- Pokrojone warzywa podsmażamy na maśle.
- Dodajemy czosnek i pietruszkę.
- Warzywa dusimy do miękkości.
- Dodajemy białe wino.
- Powstały sos delikatnie solimy.
- Po zredukowaniu wina o połowę dodajemy małże.
- Gotujemy pod przykryciem do momentu aż wszystkie małże się otworzą.
OśmiornicaSkładniki:
- 1 ośmiornica (około 1 kg)
- Cebula
- 2 liście laurowe
- Pieprz
- Oliwa z oliwek
- Sól morska
- Papryka mielona słodka
- Papryka mielona ostra
Sposób przygotowania:
- Rozmrożoną ośmiornicę opłukujemy.
- Czyścimy z niejadalnych części.
- Ośmiornicę umieszczamy w garnku.
- Dodajemy obraną cebulę, kilka ziaren pieprzu, 2 liście laurowe i zalewamy gorącą wodą.
- Długość gotowania zależy od wielkości ośmiornicy (Należy sprawdzić, czy widelec wbija się bez problemu w najgrubszą część).
- Po ugotowaniu wyjmujemy ośmiornicę z wody i studzimy.
- Ramiona ośmiornicy kroimy w krążki.
- Na talerzu układamy kawałki ośmiornicy, posypujemy solą morską, papryką ostrą i słodką i obficie polewamy oliwą.
- Pozostawiamy, aby mięso przeszło marynatą.
„Ugotowani”: Przysmak teściowej
Składniki:
- 3-4 paski żeberek wieprzowych
- 4-5 sztuk świeżej czerwonej papryki
- 400 g suszonych moreli
Marynata
Składniki:
- 330 ml miodu płynnego 330 ml
- ½ butelki oliwy z oliwek
- 1,5 główki czosnku
- Cynamon
- Pieprz świeżo mielony
- Chilli
- Papryka ostra
- Papryka słodka
- Świeży tarty imbir
Sposób przygotowania:
- Żeberka myjemy, osuszamy i nacieramy solą.
- Mięso nacieramy wszystkimi składnikami marynaty i pozostawiamy na noc.
- Zamarynowane żeberka układamy na blasze z paprykami pokrojonymi ósemki i morelami.
- Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200°C przez 1,5 godziny.
- Kolejne 1,5 godziny pieczemy bez przykrycia, aby mięso się zarumieniło.
MATERIAŁY TVN