UGOTOWANI - PRZEPISY Z ODC. 3

UGOTOWANI_Pierwszy piruet
UGOTOWANI_Pierwszy piruet

UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 3

Mieszkańcy Szczecina zaciekle walczyli o wygraną, prezentując swoje popisowe potrawy i wytrawne rozrywki. Efekt ich zmagań w kuchni prezentujemy poniżej, a na kolejny odcinek programu „Ugotowani” zapraszamy w czwartek 1 października o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CDT – Chicago) i 22.40 (EDT – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.

„Ugotowani”: Po drugiej stronie lustra

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwa z oliwek
  • 2 króliki, każdy podzielony na 6 części
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 por (tylko biała część)
  • 2 marchewki
  • Seler
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 6 gałązek świeżego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 3⅓ szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • ½ cebulki perłowej
  • 1 łyżka cukru
  • Szynka długo dojrzewająca
  • ½ kg małych pieczarek
  • Buraki
  • Ser kozi
  • Oliwa z oliwek z pomarańczami

Sposób przygotowania:

  • Na głębokiej patelni roztapiamy 2 łyżki masła i dodajemy 2 łyżki oliwy.
  • Mięso królika przyprawiamy pieprzem i solą.
  • Smażymy przez około 3 minuty z każdej strony.
  • Gotowe mięso zdejmujemy z patelni.
  • Zmniejszamy ogień.
  • Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek i smażymy około 5 minut.
  • Dodajemy pokrojone marchewki, por i seler.
  • Wrzucamy rozmaryn, tymianek, liść laurowy i gotujemy, aż warzywa zbrązowieją.
  • Dodajemy wino i gotujemy około 15 minut.
  • Wrzucamy ponownie mięso królika, przykrywamy patelnię i gotujemy przez25 minut.
  • Zdejmujemy mięso królika łyżką cedzakową i odstawiamy.
  • Zwiększamy ogień i gotujemy, od czasu do czasu usuwać „szumowiny”.
  • Sos doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na druga patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę perłową, cukier, resztę masła i 2 szklanki wody.
  • Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu.
  • Zmniejszyć ogień do średniego i gotujemy, aż większość wody odparuje.
  • Mieszamy, aż cebula pokryje się dokładnie syropem.
  • Na trzeciej patelni smażymy szynkę długo dojrzewającą przez około 8 minut na średnim ogniu.
  • Podsmażoną szynkę zdejmujemy z patelni i osuszamy ręcznikami papierowymi.
  • Zwiększamy ogień, wrzucamy na patelnię pieczarki i smażymy przez około 5 minut.
  • Na jednej patelni umieszczamy mięso z królika.
  • Dodajemy podsmażone cebule perłowe, pieczarki, szynkę i podgrzewamy.
  • Podajemy z sosem.

„Ugotowani”: Pierwszy piruet

Składniki:

  • 5 plastrów karkówki
  • 5 łyżek musztardy zwykłej
  • 5 łyżek musztardy dijon
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Pieprz cayenne
  • 2 ogórki kiszone
  • 5 plastrów boczku
  • 2 cebule
  • Mąka
  • Olej gęsi
  • Wykałaczki

SosSkładniki:

  • 2 szklanki bulionu
  • 3 łyżki śmietany
  • Garść grzybów suszonych
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Sól
  • Pieprz czarny

Pieczone ziemniaki

Składniki:

  • Ziemniaki
  • Sól
  • Przyprawa do ziemniaków

SurówkaSkładniki:

  • 5-6 marchewek
  • ½ opakowania orzechów włoskich
  • ½ opakowania rodzynek
  • Sól
  • Pieprz
  • 200 ml bulionu
  • Masło klarowane

Sposób przygotowania:

  • Mięso myjemy i suszymy.
  • Dokładnie rozbijamy za pomocą tłuczka.
  • Przyprawiamy solą, pieprzem czarnym, pieprzem cayenne i smarujemy wymieszanymi musztardami.
  • Dodajemy plasterek boczku, kilka plasterków ogórka i cebuli.
  • Przygotowane mięso zwijamy i owijamy plasterkiem boczku.
  • Zrazy przebijamy wykałaczką i obtaczamy w mące.
  • Na patelni rozgrzewamy olej.
  • Mięso smażymy z obu stron na złoty kolor.
  • Podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 50 minut.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki.
  • Gotujemy na półtwardo.
  • Podgotowane ziemniaki odcedzamy, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków.
  • Ziemniaki układamy na blasze.
  • Wkładamy do piekarnika, w którym znajduje się naczynie ze zrazami i pieczemy przez około 30 - 40 minut.
  • Upieczone zraziki przekładamy do osobnego naczynia.
  • Pozostały wywar blendujemy z grzybami, przekładamy do garnuszka i dodajemy śmietanę wraz z przyprawami.
  • Orzechy wraz z rodzynkami moczymy w bulionie.
  • Marchewki obieramy, kroimy w cienkie paseczki i przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzewamy masło.
  • Podsmażamy delikatnie marchewkę, orzechy, rodzynki.
UGOTOWANI_Motyle w brzuchu
UGOTOWANI_Motyle w brzuchu

UGOTOWANI_Motyle w brzuchu

„Ugotowani”: Motyle w brzuchu

KrewetkiSkładniki:

  • 20 krewetek
  • Czosnek
  • Masło
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozpuszczamy masło.
  • Krewetki umieszczamy na patelni.
  • Skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę.
  • Dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę.
  • Smażymy około 6 minut.

MuleSkładniki:

  • 1 kg muli
  • 2 marchewki
  • Czosnek
  • Cebula
  • Por
  • Masło
  • 2 szklanki białego wina
  • Pietruszka
  • Sól morska

Sposób przygotowania:

  • Marchewki, cebulę i por kroimy w słupki
  • Pokrojone warzywa podsmażamy na maśle.
  • Dodajemy czosnek i pietruszkę.
  • Warzywa dusimy do miękkości.
  • Dodajemy białe wino.
  • Powstały sos delikatnie solimy.
  • Po zredukowaniu wina o połowę dodajemy małże.
  • Gotujemy pod przykryciem do momentu aż wszystkie małże się otworzą.

OśmiornicaSkładniki:

  • 1 ośmiornica (około 1 kg)
  • Cebula
  • 2 liście laurowe
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Sól morska
  • Papryka mielona słodka
  • Papryka mielona ostra

Sposób przygotowania:

  • Rozmrożoną ośmiornicę opłukujemy.
  • Czyścimy z niejadalnych części.
  • Ośmiornicę umieszczamy w garnku.
  • Dodajemy obraną cebulę, kilka ziaren pieprzu, 2 liście laurowe i zalewamy gorącą wodą.
  • Długość gotowania zależy od wielkości ośmiornicy (Należy sprawdzić, czy widelec wbija się bez problemu w najgrubszą część).
  • Po ugotowaniu wyjmujemy ośmiornicę z wody i studzimy.
  • Ramiona ośmiornicy kroimy w krążki.
  • Na talerzu układamy kawałki ośmiornicy, posypujemy solą morską, papryką ostrą i słodką i obficie polewamy oliwą.
  • Pozostawiamy, aby mięso przeszło marynatą.

„Ugotowani”: Przysmak teściowej

Składniki:

  • 3-4 paski żeberek wieprzowych
  • 4-5 sztuk świeżej czerwonej papryki
  • 400 g suszonych moreli

Marynata

Składniki:

  • 330 ml miodu płynnego 330 ml
  • ½ butelki oliwy z oliwek
  • 1,5 główki czosnku
  • Cynamon
  • Pieprz świeżo mielony
  • Chilli
  • Papryka ostra
  • Papryka słodka
  • Świeży tarty imbir

Sposób przygotowania:

  • Żeberka myjemy, osuszamy i nacieramy solą.
  • Mięso nacieramy wszystkimi składnikami marynaty i pozostawiamy na noc.
  • Zamarynowane żeberka układamy na blasze z paprykami pokrojonymi ósemki i morelami.
  • Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200°C przez 1,5 godziny.
  • Kolejne 1,5 godziny pieczemy bez przykrycia, aby mięso się zarumieniło.

MATERIAŁY TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

TOP MODEL

TOP MODEL

SZADŹ 3

SZADŹ 3

PATI

PATI

KUCHENNE REWOLUCJE

KUCHENNE REWOLUCJE

DETEKTYWI

DETEKTYWI

DZIEŃ DOBRY TVN

DZIEŃ DOBRY TVN