Na wigilijnym stole z pewnością powinny pojawić się dania rybne. Anna Starmach ma nietypową propozycję na podanie świątecznego karpia oraz wyszukane sposoby na jedną z najzdrowszych ryb - łososia.
ANNA STARMACH POLECA CIASTA I CIASTECZKA NA ŚWIĘTA
GWIAZDY ITVN INSPIRUJĄ ŚWIATECZNIE
GWIAZDKOWY WYWIAD Z DOROTĄ WELLMAN
KARP Z IMBIREM, ORZECHAMI WŁOSKIMI I PUREE Z MARCHEWKI
KARP Z IMBIREM
Składniki:
- 4 filety z karpia
- 300ml białego wina
- 50 g orzechów laskowych Fine Food
- 100 g orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
- łyżka masła
- sok z cytryny
- duża szczypta cynamonu
- 2 cm świeżego imbiru
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Puree:
- 4 marchewki
- 1 łyżka masła
- świeża kolendra
- 1 łyżka miodu
- ½ papryczki chili
- imbir
Przygotowanie:
Karpia oprósz solą, pieprzem, dodaj odrobinę gałki, część imbiru i cynamon. Przysmaż go na maśle, przełóż do żaroodpornego naczynia i zalej winem. Wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. W międzyczasie orzechy posiekaj na mniejsze kawałki, wrzuć na patelnię z roztopionym masłem, przysmaż, dodaj miód, cynamon i odrobinę soku z cytryny. Po upieczeniu ryby, wino z naczynia żaroodpornego odlej do orzechów.
Na patelnię z rozgrzanym masłem wrzuć pozostałą część imbiru, po chwili dodaj pokrojoną marchewkę oraz miód. Po chwili dolej wody i poczekaj aż odparuje. Miękkie marchewki zblenduj w wysokim naczyniu.
Gotową rybę podawaj z puree i sosem oraz z odrobiną kolendry.
ŁOSOŚ MARYNOWANY
ŁOSOŚ MARYNOWANY
Składniki:
- 300 g filetu z łososia
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- ocet balsamiczny
- pieprz różowy
- koperek
- chleb, grzanki, pumpernikiel - do podania
Przygotowanie:
Rybę pokrój w jak najcieńsze plastry. Przygotuj głębokie naczynie, na jego dno nalej odrobinę: oliwy, octu, soku z cytryny, wyłóż na to 2 plastry łososia, posyp koperkiem, pieprzem, polej octem, oliwa, sokiem, i tak aż skończy ci się łosoś. Zostaw do zamarynowania na 10 minut, podawaj z chlebem lub np. z zieloną sałatą.
TATAR Z ŁOSOSIA
TATAR Z ŁOSOSIA
Składniki:
- 300 g łososia
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki kaparów
- ogórek kiszony
- cebula
- pieprz
- sól morska
- 1 łyżka musztardy
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Łososia pokrój nożem, bardzo drobno. Dodaj posiekaną cebulę, szczypiorek, kaparki, ogórka. Wymieszaj z jedną łyżką musztardy, oliwą z oliwek. Dopraw do smaku.
Smacznego!
Na świątecznym stole nie może zabraknąć dań z grzybami. Anna Starmach proponuje 3 wyjątkowe sposoby na potrawy z tym składnikiem. Więcej pomysłów na smakowite dania w programie „Pyszne 25” na antenie ITVN w każdy poniedziałek o godzinie 15.25 (CET – Berlin, Paryż), 15.15 (CST – Chicago) i 16.15 (EST – Nowy Jork, Toronto).
KASZA Z PODGRZYBKAMI I PRAWDZIWKAMI
Składniki:
- 200 g kaszy jęczmiennej Fine Food
- 200 g podgrzybków
- 100 g prawdziwków
- 1 l bulionu
- 100 ml białego wina
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 50 g tartego twardego żółtego sera
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sałatka:
- 1 ogórek
- garść rzodkiewek
- 100 g selera naciowego
- cebulka dymka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
W głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, a następnie kaszę. Mieszamy i dolewamy wino, jeśli tylko zwykle używamy go w kuchni. Gdy wino odparuje, wlewamy chochlę bulionu. Następnie mieszamy i czekamy, aż kasza wchłonie płyn. Potem dolewamy kolejną porcję bulionu i czynność powtarzamy. Na osobnej patelni przysmażamy na maśle pokrojone prawdziwki i podgrzybki, gdy puszczą sok i zmiękną, kończymy smażenie, a sok z grzybów dolewamy do kaszy. Po około 20 minutach, gdy kasza będzie już miękka, dodajemy do niej grzyby, podgrzewamy jeszcze kilka minut, doprawiamy do smaku. Ściągamy patelnię z ognia, dodajemy masło, ser i pietruszkę. Podajemy od razu. Aby przygotować sałatkę, kroimy ogórka, rzodkiewki, cebulkę dymkę i seler naciowy w plasterki. Posiekany ząbek czosnku dodajemy do soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec mieszamy z oliwą.
KASZA Z PODGRZYBKAMI I PRAWDZIWKAMI
KASZA Z PODGRZYBKAMI I PRAWDZIWKAMI
TAGIATELLE Z SOSEM GRZYBOWYM
Składniki:
- 400 g makaronu tagiatelle
- 200 g kurek całych Fine Food
- 300 g piersi z kurczaka
- 250 ml śmietanki kremówki
- garść orzechów włoskich
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- łyżka posiekanego rozmarynu
- natka pietruszki
- 50 g tartego twardego żółtego sera
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, obsypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Kurki dokładnie myjemy. Na patelni przysmażamy posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą, dodajemy kurki. Wszystko smażymy około 5 minut, aż kurki puszczą sok. W międzyczasie przysmażamy kurczaka na osobnej patelni i dodajemy do niego orzechy. Do podsmażonych kurek dolewamy śmietankę i gotujemy na małym ogniu. Po 5 minutach dodajemy podsmażonego kruczaka i gotujemy jeszcze przez kilka minut, doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy al dente, podajemy z sosem i dużą ilością pietruszki oraz z tartym serem.
TAGIATELLE Z SOSEM GRZYBOWYM
KAJZERKI FASZEROWANE PRAWDZIWKAMI I BOCZNIAKI PANIEROWANE
Składniki:
- 4 bułki kajzerki
- 2 szalotki
- 100 g szynki
- 50 g boczku wędzonego
- 100 g prawdziwków
- 100 g oscypka
- 100 ml śmietanki kremówki
- 4 średniej wielkości boczniaki
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy pokrojoną szalotkę. Gdy ta się zeszkli, dodajemy umyte i pokrojone grzyby. Smażymy, aż grzyby zmiękną i puszczą sok, wtedy dodajemy śmietanę i mieszamy, a następnie gotujemy jeszcze parę minut. Od kajzerek odcinamy wierzch, ze spodów wyciągamy większość miąższu, na spód nakładamy pokrojoną szynkę, potem dodajemy grzyby. Całość posypujemy startym na tarce oscypkiem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni. Boczniaki zalewamy mlekiem, po 10 minutach odcedzamy, panierujemy jak kotlety w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, po kilka minut z każdej strony i gotowe. Smacznego!
KAJZERKI FASZEROWANE PRAWDZIWKAMI I BOCZNIAKI PANIEROWANE
KAJZERKI FASZEROWANE PRAWDZIWKAMI I BOCZNIAKI PANIEROWANE
MATERIAŁY TVN STYLE
ANNA STARMACH POLECA CIASTA I CIASTECZKA NA ŚWIĘTA
GWIAZDY ITVN INSPIRUJĄ ŚWIATECZNIE
GWIAZDKOWY WYWIAD Z DOROTĄ WELLMAN