BOŻONARODZENIOWE PRZEPISY ANI STARMACH

PYSZNE 25
PYSZNE 25

Na wigilijnym stole z pewnością powinny pojawić się dania rybne. Anna Starmach ma nietypową propozycję na podanie świątecznego karpia oraz wyszukane sposoby na jedną z najzdrowszych ryb - łososia.

ANNA STARMACH POLECA CIASTA I CIASTECZKA NA ŚWIĘTA

GWIAZDY ITVN INSPIRUJĄ ŚWIATECZNIE

GWIAZDKOWY WYWIAD Z DOROTĄ WELLMAN

KUBA WESOŁOWSKI ŚWIĄTECZNIE

KARP Z IMBIREM, ORZECHAMI WŁOSKIMI I PUREE Z MARCHEWKI

KARP Z IMBIREM
KARP Z IMBIREM
Źródło: TVN STYLE

KARP Z IMBIREM

Składniki:

  • 4 filety z karpia
  • 300ml białego wina
  • 50 g orzechów laskowych Fine Food
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka masła
  • sok z cytryny
  • duża szczypta cynamonu
  • 2 cm świeżego imbiru
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Puree:

  • 4 marchewki
  • 1 łyżka masła
  • świeża kolendra
  • 1 łyżka miodu
  • ½ papryczki chili
  • imbir

Przygotowanie:

Karpia oprósz solą, pieprzem, dodaj odrobinę gałki, część imbiru i cynamon. Przysmaż go na maśle, przełóż do żaroodpornego naczynia i zalej winem. Wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. W międzyczasie orzechy posiekaj na mniejsze kawałki, wrzuć na patelnię z roztopionym masłem, przysmaż, dodaj miód, cynamon i odrobinę soku z cytryny. Po upieczeniu ryby, wino z naczynia żaroodpornego odlej do orzechów.

Na patelnię z rozgrzanym masłem wrzuć pozostałą część imbiru, po chwili dodaj pokrojoną marchewkę oraz miód. Po chwili dolej wody i poczekaj aż odparuje. Miękkie marchewki zblenduj w wysokim naczyniu.

Gotową rybę podawaj z puree i sosem oraz z odrobiną kolendry.

ŁOSOŚ MARYNOWANY

ŁOSOŚ MARYNOWANY
ŁOSOŚ MARYNOWANY
Źródło: TVN STYLE

ŁOSOŚ MARYNOWANY

Składniki:

  • 300 g filetu z łososia
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • ocet balsamiczny
  • pieprz różowy
  • koperek
  • chleb, grzanki, pumpernikiel - do podania

Przygotowanie:

Rybę pokrój w jak najcieńsze plastry. Przygotuj głębokie naczynie, na jego dno nalej odrobinę: oliwy, octu, soku z cytryny, wyłóż na to 2 plastry łososia, posyp koperkiem, pieprzem, polej octem, oliwa, sokiem, i tak aż skończy ci się łosoś. Zostaw do zamarynowania na 10 minut, podawaj z chlebem lub np. z zieloną sałatą.

TATAR Z ŁOSOSIA

TATAR Z ŁOSOSIA
TATAR Z ŁOSOSIA
Źródło: TVN STYLE

TATAR Z ŁOSOSIA

Składniki:

  • 300 g łososia
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki kaparów
  • ogórek kiszony
  • cebula
  • pieprz
  • sól morska
  • 1 łyżka musztardy
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Łososia pokrój nożem, bardzo drobno. Dodaj posiekaną cebulę, szczypiorek, kaparki, ogórka. Wymieszaj z jedną łyżką musztardy, oliwą z oliwek. Dopraw do smaku.

Smacznego!

Na świątecznym stole nie może zabraknąć dań z grzybami. Anna Starmach proponuje 3 wyjątkowe sposoby na potrawy z tym składnikiem. Więcej pomysłów na smakowite dania w programie „Pyszne 25” na antenie ITVN w każdy poniedziałek o godzinie 15.25 (CET – Berlin, Paryż), 15.15 (CST – Chicago) i 16.15 (EST – Nowy Jork, Toronto).

KASZA Z PODGRZYBKAMI I PRAWDZIWKAMI

Składniki:

  • 200 g kaszy jęczmiennej Fine Food
  • 200 g podgrzybków
  • 100 g prawdziwków
  • 1 l bulionu
  • 100 ml białego wina
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 50 g tartego twardego żółtego sera
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sałatka:

  • 1 ogórek
  • garść rzodkiewek
  • 100 g selera naciowego
  • cebulka dymka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

W głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, a następnie kaszę. Mieszamy i dolewamy wino, jeśli tylko zwykle używamy go w kuchni. Gdy wino odparuje, wlewamy chochlę bulionu. Następnie mieszamy i czekamy, aż kasza wchłonie płyn. Potem dolewamy kolejną porcję bulionu i czynność powtarzamy. Na osobnej patelni przysmażamy na maśle pokrojone prawdziwki i podgrzybki, gdy puszczą sok i zmiękną, kończymy smażenie, a sok z grzybów dolewamy do kaszy. Po około 20 minutach, gdy kasza będzie już miękka, dodajemy do niej grzyby, podgrzewamy jeszcze kilka minut, doprawiamy do smaku. Ściągamy patelnię z ognia, dodajemy masło, ser i pietruszkę. Podajemy od razu. Aby przygotować sałatkę, kroimy ogórka, rzodkiewki, cebulkę dymkę i seler naciowy w plasterki. Posiekany ząbek czosnku dodajemy do soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec mieszamy z oliwą.

KASZA Z PODGRZYBKAMI I PRAWDZIWKAMI
KASZA Z PODGRZYBKAMI I PRAWDZIWKAMI
Źródło: TVN STYLE

KASZA Z PODGRZYBKAMI I PRAWDZIWKAMI

KASZA Z PODGRZYBKAMI I PRAWDZIWKAMI
KASZA Z PODGRZYBKAMI I PRAWDZIWKAMI
Źródło: TVN STYLE

KASZA Z PODGRZYBKAMI I PRAWDZIWKAMI

TAGIATELLE Z SOSEM GRZYBOWYM

Składniki:

  • 400 g makaronu tagiatelle
  • 200 g kurek całych Fine Food
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • garść orzechów włoskich
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • łyżka posiekanego rozmarynu
  • natka pietruszki
  • 50 g tartego twardego żółtego sera
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, obsypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Kurki dokładnie myjemy. Na patelni przysmażamy posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą, dodajemy kurki. Wszystko smażymy około 5 minut, aż kurki puszczą sok. W międzyczasie przysmażamy kurczaka na osobnej patelni i dodajemy do niego orzechy. Do podsmażonych kurek dolewamy śmietankę i gotujemy na małym ogniu. Po 5 minutach dodajemy podsmażonego kruczaka i gotujemy jeszcze przez kilka minut, doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy al dente, podajemy z sosem i dużą ilością pietruszki oraz z tartym serem.

TAGIATELLE Z SOSEM GRZYBOWYM
TAGIATELLE Z SOSEM GRZYBOWYM
Źródło: TVN STYLE

TAGIATELLE Z SOSEM GRZYBOWYM

KAJZERKI FASZEROWANE PRAWDZIWKAMI I BOCZNIAKI PANIEROWANE

Składniki:

  • 4 bułki kajzerki
  • 2 szalotki
  • 100 g szynki
  • 50 g boczku wędzonego
  • 100 g prawdziwków
  • 100 g oscypka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 4 średniej wielkości boczniaki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy pokrojoną szalotkę. Gdy ta się zeszkli, dodajemy umyte i pokrojone grzyby. Smażymy, aż grzyby zmiękną i puszczą sok, wtedy dodajemy śmietanę i mieszamy, a następnie gotujemy jeszcze parę minut. Od kajzerek odcinamy wierzch, ze spodów wyciągamy większość miąższu, na spód nakładamy pokrojoną szynkę, potem dodajemy grzyby. Całość posypujemy startym na tarce oscypkiem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni. Boczniaki zalewamy mlekiem, po 10 minutach odcedzamy, panierujemy jak kotlety w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, po kilka minut z każdej strony i gotowe. Smacznego!

KAJZERKI FASZEROWANE PRAWDZIWKAMI I BOCZNIAKI PANIEROWANE
KAJZERKI FASZEROWANE PRAWDZIWKAMI I BOCZNIAKI PANIEROWANE
Źródło: TVN STYLE

KAJZERKI FASZEROWANE PRAWDZIWKAMI I BOCZNIAKI PANIEROWANE

KAJZERKI FASZEROWANE PRAWDZIWKAMI I BOCZNIAKI PANIEROWANE
KAJZERKI FASZEROWANE PRAWDZIWKAMI I BOCZNIAKI PANIEROWANE
Źródło: TVN STYLE

KAJZERKI FASZEROWANE PRAWDZIWKAMI I BOCZNIAKI PANIEROWANE

MATERIAŁY TVN STYLE

ANNA STARMACH POLECA CIASTA I CIASTECZKA NA ŚWIĘTA

GWIAZDY ITVN INSPIRUJĄ ŚWIATECZNIE

GWIAZDKOWY WYWIAD Z DOROTĄ WELLMAN

KUBA WESOŁOWSKI ŚWIĄTECZNIE

podziel się:

Pozostałe wiadomości

TOP MODEL

TOP MODEL

SZADŹ 3

SZADŹ 3

PATI

PATI

KUCHENNE REWOLUCJE

KUCHENNE REWOLUCJE

DETEKTYWI

DETEKTYWI

DZIEŃ DOBRY TVN

DZIEŃ DOBRY TVN