MAGDALENA GESSLER

Ukończyła malarstwo na Akademii Sztuk Pięknych w Madrycie. W latach 80. była żoną dziennikarza niemieckiego tygodnika "Der Spiegel", Volkharta Müllera. Po jego śmierci i powrocie do kraju wyszła za mąż za Piotra Gesslera, członka rodziny warszawskich restauratorów, syna Zbigniewa Gesslera. Po podziale rodzinnej firmy w 1991 roku, Magdzie i Piotrowi Gesslerom przypadła restauracja U Fukiera na Rynku Starego Miasta w Warszawie. Później powstały kolejne lokale: Zielnik Cafe w Warszawie (wyróżniony w rankingu najlepszych restauracji "Rzeczypospolitej" w 4 kolejnych latach: 2006, 2007, 2008 i 2009 oraz Newsweek Polska: 2007 i 2008), Słodki... Słony, U Fukiera, Willa Uciecha w Nałęczowie. Ale Gloria, Bażanciarnia (Poznań), Spiżarka, Jadka, tworzone przez nią wspólnie z mężem, następnie z (byłym już) nowym partnerem życiowym Mariuszem Diakowskim. Ostatnio otwartym lokalem firmowanym nazwiskiem Magdy Gessler jest restauracja Polka. Zaprojektowała również własną kolekcję obrusów i serwet dla Fabryki Lnu Żyrardów. Gessler jest autorką książki pt.: "Kuchnia moja pasja." Inna jej książka to "Kocham gotować. Magdy Gessler przepis na życie".
MATERIAŁ TVN