UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 7
Trójmiasto zaskoczyło widzów kreatywnością i delikatnością podniebienia. Zachęcamy do testowania przepisów autorstwa uczestników programu „Ugotowani”, a na kolejny odcinek zapraszamy w czwartek 29 października o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż) oraz 21.40 (CDT – Chicago) i 22.40 (EDT – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.
UGOTOWANI
„Ugotowani”: Moja improwizacja
Składniki:
- Pierś z kurczaka
- 2 jajka
- 1 opakowanie panierki panko
- Chilli
- Sałata rzymska
- Sałata lodowa
- Rukola
- 2 gruszki
- Pikantna ser gorgonzola
- Oliwa z oliwek pepperoncino
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz
- Ocet balsamiczny
- Miód pszczeli
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki.
- Każdy kawałek maczamy w jajku, a następnie w panierce panko z dodatkiem chilli.
- Panierowane mięso smażymy na patelni.
- Gruszkę kroimy na ćwiartki
- Kawałki gruszki skrapiamy sokiem z cytryny
- Gruszkę pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 3 minuty.
- Sałaty rwiemy na małe kawałki i wrzucamy do miski.
- Dodajemy pokrojony w kostkę ser.
- Usmażonego kurczaka układamy na sałatach.
- Dekorujemy pieczoną gruszka.
- Dodajemy odrobinę miodu.
- Doprawiamy pieprzem i solą.
- Danie skrapiamy octem balsamicznym i oliwą z oliwek pepperoncino.
UGOTOWANI
„Ugotowani”: Namiętność śródziemnomorska
Składniki:
- 1 kg mrożonych ośmiorniczek baby
- 1 kg ziemniaków
- 2 czerwone cebule
- 5 ząbków czosnku
- 150 g masła
- 50 g cukru
- ½ cytryny
- Sól
- Pieprz
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 100 ml oleju
Sposób przygotowania:
- Ośmiorniczki rozmrażamy i odcedzamy.
- Zalewamy olejem.
- Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
- Smażymy na mocno rozgrzanej patelni po cztery sztuki, po obu stronach przez około 25 sekund.
- Dodajemy do jednej z przesmażanych porcji łyżeczkę masła.
- Przekładamy wraz z sosem z patelni do osobnej miski.
- Po przesmażeniu zostawiamy na kilka minut, aż puszczą sok.
- Odsączamy ośmiorniczki przez sito
- Przekładamy do osobnej miski i skrapiamy olejem.
- Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy wszystkie ośmiorniczki.
- Smażymy przez kilkanaście sekund.
- Usmażone ośmiorniczki odcedzamy.
- Powtarzamy smażenie i odcedzanie, skrapiając ośmiorniczki na sicie przed wrzuceniem na patelnię.
- Przy ostatnim smażeniu dodajemy na mocno rozgrzaną patelnie trochę oleju dwie łyżeczki masła.
- Wrzucamy ośmiorniczki i smażymy z każdej strony przez około 30 sekund.
- Usmażone ośmiorniczki wrzucamy z powrotem do miski z odsączonym sokiem.
- Dodajemy odrobinę soku z cytryny.
- Pozostawiamy na kilka minut.
- Odsączony z ośmiornic sos przelewamy na patelnię i zagotowujemy.
- Dodajemy cztery łyżeczki masła i ciągle mieszając gotujemy.
- Zagotowany sos przelewamy do rondelka i odstawiamy.
- Ziemniaki gotujemy w łupinkach, studzimy i kroimy w plastry.
- Cebulę i czosnek kroimy w cząstki.
- Ugotowane ziemniaki, cebulę i czosnek doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy olejem.
- Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię.
- Smażymy na złoty kolor.
- Dodajemy niewielką ilość masła i smażymy około 30 sekund.
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną bazylię.
- Wykładamy do płytkiego naczynia żaroodpornego.
- Na wierzchu układamy usmażone ośmiorniczki.
- Ziemniaki z ośmiornicami wkładamy do piekarnika i zapiekamy w temperaturze 180°C przez 3 minuty.
- Na talerze wykładamy ziemniaki i ośmiorniczki, polewamy podgrzanym sosem i posypujemy odrobiną świeżej, posiekanej bazylii.
„Ugotowani”: Przysmak Chingis-Chana
Składniki:
- Piersi z gęsi
- 400g sera koziego
- Roszponka
- Kilka truskawek
- 1 duża chałka
Marynata
- 1 łyżka musztardy
- Majeranek
- Sól morska
- Liść laurowy
- Pieprz
- Ziele angielskie
- Rozmaryn
- 1 łyżka miodu
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- Oliwa
- Czerwone wino wytrawne
Sos truskawkowy
- 2-3 łyżki cukru
- ½ kg truskawek
- Odrobina czerwonego wina wytrawnego
- Sok z ½ limonki
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
- Gęsinę nacieramy solą i majerankiem i odstawiamy do lodówki na całą noc.
- Mieszamy musztardę, majeranek, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, rozmaryn, cynamon i miód.
- Powstałą masą nacieramy mięso
- Gęsinę umieszczamy w dużym naczyniu.
- Jabłka kroimy w półksiężyce i obkładamy nimi gęsinę.
- Całość zalewamy oliwą i marynujemy przez 2 dni w lodówce.
- Zamarynowane mięso grillujemy przez 7 minut z każdej strony.
- Grillowane mięso odstawiamy na chwilę.
- Gęsinę kroimy na niewielkie kawałki.
- Na mięsie układamy pokrojony w grube plastry ser kozi.
- Polewamy sosem truskawkowym.
- Dekorujemy roszponką i truskawkami.
- Podajemy z pokrojoną chałką.
Sos truskawkowy
- Do garnka wsypujemy cukier i skrapiamy wodą.
- Gotujemy, aż powstanie karmel.
- Dodajemy truskawki, miód i sok z limonki.
- Wlewamy wino i trzymamy przez na ogniu.
- Miksujemy na gładką.
UGOTOWANI
„Ugotowani”: Na Karaiby i z powrotem
Składniki:
- Filet z dorsza
- 4 limonki
- 1 puszka mleka kokosowego
- Bagietka
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- 1 cebula dymka
- Czosnek
- Papryka zielona
- Liście endywii
- Wiórki kokosowe
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Filet z dorsza kroimy w kostkę.
- Ogórka, pomidora, dymkę obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ryby.
- Dodajemy sok z limonek.
- Dodajemy mleko kokosowe i mieszamy.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Wkładamy do lodówki na 10 minut.
- Rybę z warzywami wyjmujemy z lodówki i wykładamy na talerze.
- Danie posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Talerze dekorujemy liśćmi endywii i pokrojoną w paski papryką.
MATERIAŁ TVN
podziel się: