UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 7

UGOTOWANI
UGOTOWANI

UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 7

Trójmiasto zaskoczyło widzów kreatywnością i delikatnością podniebienia. Zachęcamy do testowania przepisów autorstwa uczestników programu „Ugotowani”, a na kolejny odcinek zapraszamy w czwartek 29 października o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż) oraz 21.40 (CDT – Chicago) i 22.40 (EDT – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.

UGOTOWANI
UGOTOWANI
Źródło: UGOTOWANI_Moja improwizacja

UGOTOWANI

„Ugotowani”: Moja improwizacja

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie panierki panko
  • Chilli
  • Sałata rzymska
  • Sałata lodowa
  • Rukola
  • 2 gruszki
  • Pikantna ser gorgonzola
  • Oliwa z oliwek pepperoncino
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
  • Ocet balsamiczny
  • Miód pszczeli
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

  • Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki.
  • Każdy kawałek maczamy w jajku, a następnie w panierce panko z dodatkiem chilli.
  • Panierowane mięso smażymy na patelni.
  • Gruszkę kroimy na ćwiartki
  • Kawałki gruszki skrapiamy sokiem z cytryny
  • Gruszkę pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 3 minuty.
  • Sałaty rwiemy na małe kawałki i wrzucamy do miski.
  • Dodajemy pokrojony w kostkę ser.
  • Usmażonego kurczaka układamy na sałatach.
  • Dekorujemy pieczoną gruszka.
  • Dodajemy odrobinę miodu.
  • Doprawiamy pieprzem i solą.
  • Danie skrapiamy octem balsamicznym i oliwą z oliwek pepperoncino.
UGOTOWANI
UGOTOWANI
Źródło: UGOTOWANI_Namiętność śródziemnomorska

UGOTOWANI

„Ugotowani”: Namiętność śródziemnomorska

Składniki:

  • 1 kg mrożonych ośmiorniczek baby
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 czerwone cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 150 g masła
  • 50 g cukru
  • ½ cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 100 ml oleju

Sposób przygotowania:

  • Ośmiorniczki rozmrażamy i odcedzamy.
  • Zalewamy olejem.
  • Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
  • Smażymy na mocno rozgrzanej patelni po cztery sztuki, po obu stronach przez około 25 sekund.
  • Dodajemy do jednej z przesmażanych porcji łyżeczkę masła.
  • Przekładamy wraz z sosem z patelni do osobnej miski.
  • Po przesmażeniu zostawiamy na kilka minut, aż puszczą sok.
  • Odsączamy ośmiorniczki przez sito
  • Przekładamy do osobnej miski i skrapiamy olejem.
  • Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy wszystkie ośmiorniczki.
  • Smażymy przez kilkanaście sekund.
  • Usmażone ośmiorniczki odcedzamy.
  • Powtarzamy smażenie i odcedzanie, skrapiając ośmiorniczki na sicie przed wrzuceniem na patelnię.
  • Przy ostatnim smażeniu dodajemy na mocno rozgrzaną patelnie trochę oleju dwie łyżeczki masła.
  • Wrzucamy ośmiorniczki i smażymy z każdej strony przez około 30 sekund.
  • Usmażone ośmiorniczki wrzucamy z powrotem do miski z odsączonym sokiem.
  • Dodajemy odrobinę soku z cytryny.
  • Pozostawiamy na kilka minut.
  • Odsączony z ośmiornic sos przelewamy na patelnię i zagotowujemy.
  • Dodajemy cztery łyżeczki masła i ciągle mieszając gotujemy.
  • Zagotowany sos przelewamy do rondelka i odstawiamy.
  • Ziemniaki gotujemy w łupinkach, studzimy i kroimy w plastry.
  • Cebulę i czosnek kroimy w cząstki.
  • Ugotowane ziemniaki, cebulę i czosnek doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy olejem.
  • Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię.
  • Smażymy na złoty kolor.
  • Dodajemy niewielką ilość masła i smażymy około 30 sekund.
  • Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną bazylię.
  • Wykładamy do płytkiego naczynia żaroodpornego.
  • Na wierzchu układamy usmażone ośmiorniczki.
  • Ziemniaki z ośmiornicami wkładamy do piekarnika i zapiekamy w temperaturze 180°C przez 3 minuty.
  • Na talerze wykładamy ziemniaki i ośmiorniczki, polewamy podgrzanym sosem i posypujemy odrobiną świeżej, posiekanej bazylii.

„Ugotowani”: Przysmak Chingis-Chana

Składniki:

  • Piersi z gęsi
  • 400g sera koziego
  • Roszponka
  • Kilka truskawek
  • 1 duża chałka

Marynata

  • 1 łyżka musztardy
  • Majeranek
  • Sól morska
  • Liść laurowy
  • Pieprz
  • Ziele angielskie
  • Rozmaryn
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Oliwa
  • Czerwone wino wytrawne

Sos truskawkowy

  • 2-3 łyżki cukru
  • ½ kg truskawek
  • Odrobina czerwonego wina wytrawnego
  • Sok z ½ limonki
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

  • Gęsinę nacieramy solą i majerankiem i odstawiamy do lodówki na całą noc.
  • Mieszamy musztardę, majeranek, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, rozmaryn, cynamon i miód.
  • Powstałą masą nacieramy mięso
  • Gęsinę umieszczamy w dużym naczyniu.
  • Jabłka kroimy w półksiężyce i obkładamy nimi gęsinę.
  • Całość zalewamy oliwą i marynujemy przez 2 dni w lodówce.
  • Zamarynowane mięso grillujemy przez 7 minut z każdej strony.
  • Grillowane mięso odstawiamy na chwilę.
  • Gęsinę kroimy na niewielkie kawałki.
  • Na mięsie układamy pokrojony w grube plastry ser kozi.
  • Polewamy sosem truskawkowym.
  • Dekorujemy roszponką i truskawkami.
  • Podajemy z pokrojoną chałką.

Sos truskawkowy

  • Do garnka wsypujemy cukier i skrapiamy wodą.
  • Gotujemy, aż powstanie karmel.
  • Dodajemy truskawki, miód i sok z limonki.
  • Wlewamy wino i trzymamy przez na ogniu.
  • Miksujemy na gładką.
UGOTOWANI
UGOTOWANI

UGOTOWANI

„Ugotowani”: Na Karaiby i z powrotem

Składniki:

  • Filet z dorsza
  • 4 limonki
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • Bagietka
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1 cebula dymka
  • Czosnek
  • Papryka zielona
  • Liście endywii
  • Wiórki kokosowe
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  • Filet z dorsza kroimy w kostkę.
  • Ogórka, pomidora, dymkę obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ryby.
  • Dodajemy sok z limonek.
  • Dodajemy mleko kokosowe i mieszamy.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Wkładamy do lodówki na 10 minut.
  • Rybę z warzywami wyjmujemy z lodówki i wykładamy na talerze.
  • Danie posypujemy wiórkami kokosowymi.
  • Talerze dekorujemy liśćmi endywii i pokrojoną w paski papryką.

MATERIAŁ TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

TOP MODEL

TOP MODEL

SZADŹ 3

SZADŹ 3

PATI

PATI

KUCHENNE REWOLUCJE

KUCHENNE REWOLUCJE

DETEKTYWI

DETEKTYWI

DZIEŃ DOBRY TVN

DZIEŃ DOBRY TVN