UGOTOWANI – PRZPISY Z ODCINKA 2
Mieszkańcy Warszawy jak zwykle pokazali klasę przy stole. Efekty ich kulinarnych popisów prezentujemy poniżej i zachęcamy do testowania przepisów na dania główne, a na kolejny odcinek „Ugotowanych” zapraszamy w czwartek 24 września o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CDT – Chicago) i 22.40 (EDT – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.
„Ugotowani”: Smażone z mojej palety dla podniety
Składniki:
- 4 plastry świeżego tuńczyka
- Oliwa z oliwek
- Sól gruboziarnista
- Pieprz czarny
- Rozmaryn
Sposób przygotowania:
- Oliwę mieszamy z 1/4 łyżeczki soli, odrobiną pieprzu i świeżymi listkami rozmarynu.
- Marynatę odstawiamy, aby składniki połączyły się ze sobą.
- Plastry tuńczyka wkładamy do marynaty i odstawiamy na minimum 1 godzinę.
- Zamarynowanego tuńczyka układamy na rozgrzanym grillu
- Grillujemy przez około półtorej minuty z każdej strony.
Pieczone bataty
Składniki:
- 4 bataty
- 4 ząbki czosnku
- Rozmaryn
- Tymianek
- Słodka papryka
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sól
Sposób przygotowania:
- Bataty obieramy ze skóry i kroimy w podłużne słupki o grubości około 1-1½ centymetra.
- Pokrojone bataty obsypujemy solą i rozmarynem, skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą.
- Dokładnie mieszamy.
- Przygotowane bataty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pomiędzy słupkami batatów układamy lekko rozgniecione żabki czosnku.
- Pataty pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 30-40 minut.
Sos majonezowy
Składniki:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
- Papryka słodka
- Papryka ostra
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.
Sałatka
Składniki:
- Rukola
- Roszponka
- 1 pomidor
- Ocet balsamiczny
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Składniki sałatki łączymy i mieszamy.
- Sałatkę układamy na talerzu obok tuńczyka i frytek.
UGOTOWANI_Na fali
„Ugotowani”: Na fali
Składniki:
- 4 filety z łososia
- 1 pęczek szczawiu
- 1 pęczek pietruszki
- 1 szczypior
- 4 listki łodygi botwinki
- 500 g kaszy pęczak
- Gruby plaster wędzonego boczku
- 50 g sera mascarpone
- 1 pomarańczowa papryka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 opakowanie mieszanki kiełków
- Pieprz cytrynowy
- Sól himalajska
- Cukier
- Cytryna
- Limonka
- Olej słonecznikowy
Sposób przygotowania:
- Filety z łososia dokładnie myjemy.
- Osuszamy na ręczniku papierowym
- Filety posypujemy pieprzem cytrynowym i solą.
- Pęczak gotujemy na wywarze z wędzonego boczku.
- Do wywaru wsypujemy 2 szklanki kaszy na 5 szklanek wywaru
- Przykrywany i gotujemy około 15 minut na małym ogniu
- Do wywaru dodajemy starty korzeń pietruszki i gotujemy jeszcze przez 15 minut.
- Po 25 minutach gotowania kaszę odstawiamy na bok
- Paprykę obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę.
- Szczaw, natkę pietruszki i ćwiartkę wyciśniętej cytryny blendujemy, aby powstał zielony sos.
- Kaszę ponownie wstawiamy na ogień.
- Dodajemy pokrojoną paprykę, ¾ pęczku szczypiorku, mascarpone, oraz garść kiełków.
- Na małej patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy
- Smażymy łososia na patelni tak, aby tłuszcz przykrył całe dno
- Łososia smażymy z każdej strony przez 2-4 minut.
- Usmażonego łososia osuszamy na ręczniku papierowym.
- Na talerzu umieszczamy sos.
- Układamy rybę i kaszę.
- Talerz dekorujemy pokrojoną w kostkę papryką, liśćmi botwiny i skórką z cytryny.
UGOTOWANI_Akrebez na desce
„Ugotowani”: Akrebeż na desce
Składniki:
- 1kg żeberek
Sos
- 2 łyżki Jacka Danielsa
- 1 starty ząbek czosnku (starty)
- 1szklanka soku ananasowego
- ½ szklanki wody
- ¼ szklanki sosu teriyaki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 3 łyżki cebuli
- 1 łyżka drobno startego ananasa
- papryka wędzona
Puree z Fasoli
- 1 puszka białej fasoli
- 2 posiekane ząbki czosnku
- Posiekana gałązka rozmarynu
- ½ szklanki wody
- Sól
- Pieprz
- 2 łyżki oliwy
- Masło
- Chrzan
- Mleko
Kolba kukurydzy
- 4 kolby kukurydzy
- Masło
- Sól grubo mielona
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki sosu łączymy i dokładnie mieszamy.
- Żeberka wkładamy do naczynia z sosem i pozostawiamy w lodówce na 12 godzin.
- Żeberka w sosie wkładamy do rękawa do pieczenia.
- Dodajemy 2 łyżki wody
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez dwie godziny.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę
- Wrzucamy pokrojony czosnek.
- Dodajemy fasolę i gałązkę rozmarynu.
- Mieszamy i podsmażamy.
- Wyjmujemy rozmaryn.
- Fasolę blendujemy.
- Dodajemy masło, odrobinę chrzanu i mleka
- Ponownie blendujemy.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody.
- Gotujemy około 10 minut.
- Ugotowaną kukurydzę odcedzamy i wrzucamy na rozgrzane na patelni masło.
- Chwilę dusimy.
- Gotową kukurydzę posypujemy solą
UGOTOWANI_Buszujace w ryzu
„Ugotowani”: Buszujące w ryżu
Risotto
Składniki:
- 300 g ryżu Arborio
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- Pół szklanki białego wina
- 60 g suszonych grzybów
- 200 g świeżych grzybów
- 100 g pieczarek brunatnych
- Masło
- Oliwa z oliwek
- Pieprz
- Sól
- Parmezan
- Natka pietruszki
- Liście laurowe
- Oliwa truflowa
- Ziele angielskie
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby moczymy w 1 ¼ litra zimnej wodzie przez kilka godzin.
- Odcedzamy grzyby
- Do wywaru z grzybów dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie, ząbek czosnku, łyżkę oliwy i łyżkę oliwy truflowej.
- Wywar zagotowujemy na małym ogniu
- Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle i oliwie.
- Do cebuli i czosnku dodajemy świeże grzyby i dusimy przez 2 minuty.
- Dodajemy pokrojone pieczarki brunatne i dusić przez kilka minut.
- Dodajemy ryż, namoczone grzyby i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu.
- Dolewamy wino i czekamy, aż odparuje.
- Dodajemy 1 łyżkę wazową wywaru grzybowego.
- Gotujemy na małym ogniu, dolewając po łyżce wywaru w momencie, kiedy płyn się zredukuje.
Klopsiki
Składniki:
- 300 g zmielonej piersi z indyka
- Czerstwa bułka
- ½ cebuli
- 1 jajko
- Oliwa z oliwek
- Oliwa truflowa
- Natka pietruszki
- Tymianek
- Rozmaryn
- Pieprz
- Sól
Sposób przygotowania:
- Czerstwą bułkę moczymy w wodzie.
- Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oliwie.
- Do mięsa dodajemy przyprawy, jajko, odciśniętą z wody bułkę oraz cebulę.
- Dokładnie mieszamy i formujemy małe klopsiki.
- Klopsiki smażymy na maśle z oliwą.
- Risotto podajemy z klopsikami
- Dodajemy natkę pietruszki, kilka łyżek masła
- Doprawiamy oliwą truflową, pieprzem i solą.
MATERIAŁY TVN