UGOTOWANI - PRZEPISY Z ODC. 2

UGOTOWANI_Smazone z mojej palety
UGOTOWANI_Smazone z mojej palety

UGOTOWANI – PRZPISY Z ODCINKA 2

Mieszkańcy Warszawy jak zwykle pokazali klasę przy stole. Efekty ich kulinarnych popisów prezentujemy poniżej i zachęcamy do testowania przepisów na dania główne, a na kolejny odcinek „Ugotowanych” zapraszamy w czwartek 24 września o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CDT – Chicago) i 22.40 (EDT – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.

„Ugotowani”: Smażone z mojej palety dla podniety

Składniki:

  • 4 plastry świeżego tuńczyka
  • Oliwa z oliwek
  • Sól gruboziarnista
  • Pieprz czarny
  • Rozmaryn

Sposób przygotowania:

  • Oliwę mieszamy z 1/4 łyżeczki soli, odrobiną pieprzu i świeżymi listkami rozmarynu.
  • Marynatę odstawiamy, aby składniki połączyły się ze sobą.
  • Plastry tuńczyka wkładamy do marynaty i odstawiamy na minimum 1 godzinę.
  • Zamarynowanego tuńczyka układamy na rozgrzanym grillu
  • Grillujemy przez około półtorej minuty z każdej strony.

Pieczone bataty

Składniki:

  • 4 bataty
  • 4 ząbki czosnku
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Słodka papryka
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól

Sposób przygotowania:

  • Bataty obieramy ze skóry i kroimy w podłużne słupki o grubości około 1-1½ centymetra.
  • Pokrojone bataty obsypujemy solą i rozmarynem, skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Przygotowane bataty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pomiędzy słupkami batatów układamy lekko rozgniecione żabki czosnku.
  • Pataty pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 30-40 minut.

Sos majonezowy

Składniki:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka
  • Papryka ostra

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.

Sałatka

Składniki:

  • Rukola
  • Roszponka
  • 1 pomidor
  • Ocet balsamiczny
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Składniki sałatki łączymy i mieszamy.
  • Sałatkę układamy na talerzu obok tuńczyka i frytek.
UGOTOWANI_Na fali
UGOTOWANI_Na fali

UGOTOWANI_Na fali

„Ugotowani”: Na fali

Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • 1 pęczek szczawiu
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 szczypior
  • 4 listki łodygi botwinki
  • 500 g kaszy pęczak
  • Gruby plaster wędzonego boczku
  • 50 g sera mascarpone
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 opakowanie mieszanki kiełków
  • Pieprz cytrynowy
  • Sól himalajska
  • Cukier
  • Cytryna
  • Limonka
  • Olej słonecznikowy

Sposób przygotowania:

  • Filety z łososia dokładnie myjemy.
  • Osuszamy na ręczniku papierowym
  • Filety posypujemy pieprzem cytrynowym i solą.
  • Pęczak gotujemy na wywarze z wędzonego boczku.
  • Do wywaru wsypujemy 2 szklanki kaszy na 5 szklanek wywaru
  • Przykrywany i gotujemy około 15 minut na małym ogniu
  • Do wywaru dodajemy starty korzeń pietruszki i gotujemy jeszcze przez 15 minut.
  • Po 25 minutach gotowania kaszę odstawiamy na bok
  • Paprykę obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę.
  • Szczaw, natkę pietruszki i ćwiartkę wyciśniętej cytryny blendujemy, aby powstał zielony sos.
  • Kaszę ponownie wstawiamy na ogień.
  • Dodajemy pokrojoną paprykę, ¾ pęczku szczypiorku, mascarpone, oraz garść kiełków.
  • Na małej patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy
  • Smażymy łososia na patelni tak, aby tłuszcz przykrył całe dno
  • Łososia smażymy z każdej strony przez 2-4 minut.
  • Usmażonego łososia osuszamy na ręczniku papierowym.
  • Na talerzu umieszczamy sos.
  • Układamy rybę i kaszę.
  • Talerz dekorujemy pokrojoną w kostkę papryką, liśćmi botwiny i skórką z cytryny.
UGOTOWANI_Akrebez na desce
UGOTOWANI_Akrebez na desce

UGOTOWANI_Akrebez na desce

„Ugotowani”: Akrebeż na desce

Składniki:

  • 1kg żeberek

Sos

  • 2 łyżki Jacka Danielsa
  • 1 starty ząbek czosnku (starty)
  • 1szklanka soku ananasowego
  • ½ szklanki wody
  • ¼ szklanki sosu teriyaki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki cebuli
  • 1 łyżka drobno startego ananasa
  • papryka wędzona

Puree z Fasoli

  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • Posiekana gałązka rozmarynu
  • ½ szklanki wody
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • Masło
  • Chrzan
  • Mleko

Kolba kukurydzy

  • 4 kolby kukurydzy
  • Masło
  • Sól grubo mielona

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki sosu łączymy i dokładnie mieszamy.
  • Żeberka wkładamy do naczynia z sosem i pozostawiamy w lodówce na 12 godzin.
  • Żeberka w sosie wkładamy do rękawa do pieczenia.
  • Dodajemy 2 łyżki wody
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez dwie godziny.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę
  • Wrzucamy pokrojony czosnek.
  • Dodajemy fasolę i gałązkę rozmarynu.
  • Mieszamy i podsmażamy.
  • Wyjmujemy rozmaryn.
  • Fasolę blendujemy.
  • Dodajemy masło, odrobinę chrzanu i mleka
  • Ponownie blendujemy.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody.
  • Gotujemy około 10 minut.
  • Ugotowaną kukurydzę odcedzamy i wrzucamy na rozgrzane na patelni masło.
  • Chwilę dusimy.
  • Gotową kukurydzę posypujemy solą
UGOTOWANI_Buszujace w ryzu
UGOTOWANI_Buszujace w ryzu

UGOTOWANI_Buszujace w ryzu

„Ugotowani”: Buszujące w ryżu

Risotto

Składniki:

  • 300 g ryżu Arborio
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół szklanki białego wina
  • 60 g suszonych grzybów
  • 200 g świeżych grzybów
  • 100 g pieczarek brunatnych
  • Masło
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz
  • Sól
  • Parmezan
  • Natka pietruszki
  • Liście laurowe
  • Oliwa truflowa
  • Ziele angielskie

Sposób przygotowania:

  • Suszone grzyby moczymy w 1 ¼ litra zimnej wodzie przez kilka godzin.
  • Odcedzamy grzyby
  • Do wywaru z grzybów dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie, ząbek czosnku, łyżkę oliwy i łyżkę oliwy truflowej.
  • Wywar zagotowujemy na małym ogniu
  • Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle i oliwie.
  • Do cebuli i czosnku dodajemy świeże grzyby i dusimy przez 2 minuty.
  • Dodajemy pokrojone pieczarki brunatne i dusić przez kilka minut.
  • Dodajemy ryż, namoczone grzyby i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu.
  • Dolewamy wino i czekamy, aż odparuje.
  • Dodajemy 1 łyżkę wazową wywaru grzybowego.
  • Gotujemy na małym ogniu, dolewając po łyżce wywaru w momencie, kiedy płyn się zredukuje.

Klopsiki

Składniki:

  • 300 g zmielonej piersi z indyka
  • Czerstwa bułka
  • ½ cebuli
  • 1 jajko
  • Oliwa z oliwek
  • Oliwa truflowa
  • Natka pietruszki
  • Tymianek
  • Rozmaryn
  • Pieprz
  • Sól

Sposób przygotowania:

  • Czerstwą bułkę moczymy w wodzie.
  • Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oliwie.
  • Do mięsa dodajemy przyprawy, jajko, odciśniętą z wody bułkę oraz cebulę.
  • Dokładnie mieszamy i formujemy małe klopsiki.
  • Klopsiki smażymy na maśle z oliwą.
  • Risotto podajemy z klopsikami
  • Dodajemy natkę pietruszki, kilka łyżek masła
  • Doprawiamy oliwą truflową, pieprzem i solą.

MATERIAŁY TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

TOP MODEL

TOP MODEL

SZADŹ 3

SZADŹ 3

PATI

PATI

KUCHENNE REWOLUCJE

KUCHENNE REWOLUCJE

DETEKTYWI

DETEKTYWI

DZIEŃ DOBRY TVN

DZIEŃ DOBRY TVN