UGOTOWANI - PRZEPISY Z ODC. 1

UGOTOWANI_MIOD MALINA NAD STAWEM
UGOTOWANI_MIOD MALINA NAD STAWEM

UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 1

Jako pierwsi kulinarnego wyzwania podjęli się mieszkańcy Krakowa. Poniżej prezentujemy ich propozycje na dania główne, a na kolejny odcinek programu „Ugotowani” zapraszamy w czwartek 17 września o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CDT – Chicago) i 22.40 (EDT – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.

„Ugotowani”: Wąs Franciszka

Składniki:

Mięso

  • 1 ½ kg wołowiny bez kości (np. ligawa)
  • 2 cebule
  • 700 g marchewek
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 1/3 pora (bez liści)
  • Liść kapusty
  • Ziarna ziela angielskiego
  • Pieprz
  • Sól

Pieczone ziemniaki:

  • 1 ½ kg ziemniaków
  • Oliwa z oliwek
  • Sól morska

Sos chrzanowy z migdałami

  • 120 g masła
  • 90 g mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 1 ½ szklanki bulionu wołowego
  • 4 łyżki startego chrzanu
  • 60 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka startej cebuli
  • Sól
  • Pieprz

Marchewka w śmietanie

  • ¾ szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • Oliwa
  • Sól
  • Cukier

Sposób przygotowania:

  • Umyte mięso wkładamy do wrzątku i gotujemy.
  • Po godzinie gotowania dodajemy obrane jarzyny, wsypujemy przyprawy i gotujemy do miękkości.
  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy przez 12 minut.
  • Podgotowane ziemniaki odcedzamy, zalewamy gorącą oliwą z oliwek i mieszamy.
  • Ziemniaki na blachę i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200°C.
  • Zwiększamy temperaturę do 220°C i pieczemy przez 10-15 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
  • Do garnka wsypujemy łyżkę mąki, 90g masła i startą cebulę.
  • Dodajemy mleko i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając.
  • W małym garnku roztapiamy starty chrzan z pozostałym masłem.
  • Podlewamy bulionem i zagotowujemy.
  • Łączymy zasmażkę i rozpuszczony chrzan.
  • Dodajemy migdały i przyprawy.
  • Pozostawiamy na małym ogniu cały czas mieszając.
  • Marchewki ugotowane wcześniej z wołowiną wyjmujemy i kroimy.
  • Oprószamy mąką i zalewamy śmietaną.
  • Mieszamy.
  • Dusimy przez kilka minut.
  • Pod koniec duszenia doprawiamy solą i cukrem.
  • Mięso pokrojone w plastry, przecięte w poprzek włókien, podajemy na sosie.
  • Obok układamy marchewkę w śmietanie oraz pieczone ziemniaki.
UGOTOWANI_NIE JESTEM ZE SLASKA
UGOTOWANI_NIE JESTEM ZE SLASKA

UGOTOWANI_NIE JESTEM ZE SLASKA

„Ugotowani”: Nie jestem ze Śląska!

Składniki:

Rolada

  • 900g mięsa mielonego z indyka i kurczaka
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 140g szynki prosciutto
  • 140g szynki gotowanej
  • 140g sera żółtego w plastrach
  • 140g suszonych śliwek bez pestek
  • 140g boczku w plastrach

Sos

  • 100g oliwy
  • 200g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 50g musztardy delikatesowej
  • 50g octu
  • 100g wody
  • 300g ketchupu pikantnego
  • 30g cukru
  • 1 puszka coli

Puree z marchewki

  • 650g ziemniaków
  • 350g marchewki
  • 200g mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 30g masła
  • 6 listków świeżej mięty

Puree z buraka

  • 650g ziemniaków
  • 350g buraków
  • 200g mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 30g masła
  • 6 listków świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

  • Zmielone mięso drobiowe doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na folii spożywczej układamy wzdłuż siebie plastry boczku tak, aby nachodziły na siebie.
  • Układamy warstwami zmielone mięso, szynkę prosciutto, szynkę gotowaną, ser i śliwkę.
  • Całość zawijamy ciasno w roladę i owijamy folią.
  • Gotujemy na parze przez około 40 minut.
  • Wszystkie składniki sosu blendujemy na jednolitą masę.
  • Sos gotujemy na małym ogniu przez około 20-30 minut.
  • Do garnka wkładamy ugotowane wcześniej warzywa, mleko, sól, gałkę muszkatołową oraz drobno posiekane zioła.
  • Gotujemy przez około 2-3 minuty.
  • Dodajemy ugotowane ziemniaki i masło.
  • Całość ugniatamy.
  • Roladę kroimy w poprzek na plastry.
  • Podajemy z sosem i kolorowym puree.
UGOTOWANI_MIOD MALINA NAD STAWEM
UGOTOWANI_MIOD MALINA NAD STAWEM

UGOTOWANI_MIOD MALINA NAD STAWEM

„Ugotowani”: Miód malina nad stawem

Składniki:

  • 4 filety lub nogi z kaczki
  • 100g wątróbki z kaczki
  • ½ szklanki kaszy gryczanej
  • 250 g świeżych malin
  • 1 jabłko
  • Świeży szpinak
  • Sała
  • 50ml miodu gryczanego
  • 50ml musztardy delikatesowej
  • 50g suszonej żurawiny
  • Świeże liście rozmarynu
  • Ocet balsamiczny
  • Czerwone wino półwytrawne
  • Słodka papryka
  • Tymianek
  • Pieprz biały
  • Majeranek
  • Gorczyca biała
  • Rozmaryn
  • Sól

Sposób przygotowania:

  • Mięso kaczki płuczemy i nacieramy przyprawami oraz niewielką ilością miodu.
  • Przyprawione mięso układamy na gałązkach rozmarynu w naczyniu żaroodpornym
  • Kaczkę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
  • Mięso polewamy z wierzchu wytopionym tłuszczem.
  • Gotujemy kaszę.
  • Do ugotowanej jeszcze ciepłej kaszy dodajemy suszoną żurawinę.
  • Wątróbkę smażymy na wytopionym z kaczki tłuszczu.
  • Usmażoną wątróbkę mielimy na grubym sicie.
  • Dodajemy do kaszy i wymieszać.
  • Kaszę z wątróbką doprawiamy majerankiem, pieprzem solą i gałką muszkatołową.
  • Pozostały miód łączymy z taką samą ilością musztardy.
  • Dodajemy kilka kropli octu balsamicznego i wina.
  • Na talerzu układamy liście szpinaku, sałatę i pokrojone w plastry jabłko.
  • Układamy upieczone mięso i kaszę.
  • Kaszę polewamy tłuszczem wytopionym z mięsa.
  • Danie polewamy sosem z miodu i musztardy oraz dekorujemy malinami.
UGOTOWANI_BABKA W GARNUSZKU
UGOTOWANI_BABKA W GARNUSZKU

UGOTOWANI_BABKA W GARNUSZKU

„Ugotowani”: Babka w garnuszku

Składniki:

  • 3kg ziemniaków
  • 5 cebul
  • 400g boczku
  • Olej
  • Przyprawa uniwersalna
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  • Czyścimy ziemniaki.
  • Kroimy 300g boczku i smażymy.
  • Kroimy w kostkę 3 cebule i smażymy na patelnie.
  • Tarkujemy ziemniaki na tarce z drobnymi oczkami.
  • Delikatnie wyciskamy ziemniaki z nadmiaru wody.
  • Do ziemniaków dodajemy usmażony boczek z cebula i mieszamy.
  • Garnuszki smarujemy olejem.
  • Do garnuszków wkładamy ziemniaki z boczkiem.
  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 18°C0 przez 30 minut.
  • Na patelnie smażymy 2 cebule pokrojone w drobna kostkę.
  • 100 g boczku kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli.
  • Mleko mieszamy z mąką i dodajemy do boczku z cebulą.
  • Zagotowujemy cały czas mieszając.
  • Gotujemy 5 minut.
  • Sos podajemy w oddzielnym naczyniu obok garnuszków.

MATERIAŁY TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

TOP MODEL

TOP MODEL

SZADŹ 3

SZADŹ 3

PATI

PATI

KUCHENNE REWOLUCJE

KUCHENNE REWOLUCJE

DETEKTYWI

DETEKTYWI

DZIEŃ DOBRY TVN

DZIEŃ DOBRY TVN