UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 1
Jako pierwsi kulinarnego wyzwania podjęli się mieszkańcy Krakowa. Poniżej prezentujemy ich propozycje na dania główne, a na kolejny odcinek programu „Ugotowani” zapraszamy w czwartek 17 września o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CDT – Chicago) i 22.40 (EDT – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.
„Ugotowani”: Wąs Franciszka
Składniki:
Mięso
- 1 ½ kg wołowiny bez kości (np. ligawa)
- 2 cebule
- 700 g marchewek
- 2 pietruszki
- ½ selera
- 3 gałązki natki pietruszki
- 1/3 pora (bez liści)
- Liść kapusty
- Ziarna ziela angielskiego
- Pieprz
- Sól
Pieczone ziemniaki:
- 1 ½ kg ziemniaków
- Oliwa z oliwek
- Sól morska
Sos chrzanowy z migdałami
- 120 g masła
- 90 g mąki
- 3 szklanki mleka
- 1 ½ szklanki bulionu wołowego
- 4 łyżki startego chrzanu
- 60 g zmielonych migdałów
- 1 łyżka startej cebuli
- Sól
- Pieprz
Marchewka w śmietanie
- ¾ szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- Oliwa
- Sól
- Cukier
Sposób przygotowania:
- Umyte mięso wkładamy do wrzątku i gotujemy.
- Po godzinie gotowania dodajemy obrane jarzyny, wsypujemy przyprawy i gotujemy do miękkości.
- Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy przez 12 minut.
- Podgotowane ziemniaki odcedzamy, zalewamy gorącą oliwą z oliwek i mieszamy.
- Ziemniaki na blachę i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200°C.
- Zwiększamy temperaturę do 220°C i pieczemy przez 10-15 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
- Do garnka wsypujemy łyżkę mąki, 90g masła i startą cebulę.
- Dodajemy mleko i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając.
- W małym garnku roztapiamy starty chrzan z pozostałym masłem.
- Podlewamy bulionem i zagotowujemy.
- Łączymy zasmażkę i rozpuszczony chrzan.
- Dodajemy migdały i przyprawy.
- Pozostawiamy na małym ogniu cały czas mieszając.
- Marchewki ugotowane wcześniej z wołowiną wyjmujemy i kroimy.
- Oprószamy mąką i zalewamy śmietaną.
- Mieszamy.
- Dusimy przez kilka minut.
- Pod koniec duszenia doprawiamy solą i cukrem.
- Mięso pokrojone w plastry, przecięte w poprzek włókien, podajemy na sosie.
- Obok układamy marchewkę w śmietanie oraz pieczone ziemniaki.
UGOTOWANI_NIE JESTEM ZE SLASKA
„Ugotowani”: Nie jestem ze Śląska!
Składniki:
Rolada
- 900g mięsa mielonego z indyka i kurczaka
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 140g szynki prosciutto
- 140g szynki gotowanej
- 140g sera żółtego w plastrach
- 140g suszonych śliwek bez pestek
- 140g boczku w plastrach
Sos
- 100g oliwy
- 200g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka pieprzu
- 50g musztardy delikatesowej
- 50g octu
- 100g wody
- 300g ketchupu pikantnego
- 30g cukru
- 1 puszka coli
Puree z marchewki
- 650g ziemniaków
- 350g marchewki
- 200g mleka
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 30g masła
- 6 listków świeżej mięty
Puree z buraka
- 650g ziemniaków
- 350g buraków
- 200g mleka
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 30g masła
- 6 listków świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
- Zmielone mięso drobiowe doprawiamy solą i pieprzem.
- Na folii spożywczej układamy wzdłuż siebie plastry boczku tak, aby nachodziły na siebie.
- Układamy warstwami zmielone mięso, szynkę prosciutto, szynkę gotowaną, ser i śliwkę.
- Całość zawijamy ciasno w roladę i owijamy folią.
- Gotujemy na parze przez około 40 minut.
- Wszystkie składniki sosu blendujemy na jednolitą masę.
- Sos gotujemy na małym ogniu przez około 20-30 minut.
- Do garnka wkładamy ugotowane wcześniej warzywa, mleko, sól, gałkę muszkatołową oraz drobno posiekane zioła.
- Gotujemy przez około 2-3 minuty.
- Dodajemy ugotowane ziemniaki i masło.
- Całość ugniatamy.
- Roladę kroimy w poprzek na plastry.
- Podajemy z sosem i kolorowym puree.
UGOTOWANI_MIOD MALINA NAD STAWEM
„Ugotowani”: Miód malina nad stawem
Składniki:
- 4 filety lub nogi z kaczki
- 100g wątróbki z kaczki
- ½ szklanki kaszy gryczanej
- 250 g świeżych malin
- 1 jabłko
- Świeży szpinak
- Sała
- 50ml miodu gryczanego
- 50ml musztardy delikatesowej
- 50g suszonej żurawiny
- Świeże liście rozmarynu
- Ocet balsamiczny
- Czerwone wino półwytrawne
- Słodka papryka
- Tymianek
- Pieprz biały
- Majeranek
- Gorczyca biała
- Rozmaryn
- Sól
Sposób przygotowania:
- Mięso kaczki płuczemy i nacieramy przyprawami oraz niewielką ilością miodu.
- Przyprawione mięso układamy na gałązkach rozmarynu w naczyniu żaroodpornym
- Kaczkę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
- Mięso polewamy z wierzchu wytopionym tłuszczem.
- Gotujemy kaszę.
- Do ugotowanej jeszcze ciepłej kaszy dodajemy suszoną żurawinę.
- Wątróbkę smażymy na wytopionym z kaczki tłuszczu.
- Usmażoną wątróbkę mielimy na grubym sicie.
- Dodajemy do kaszy i wymieszać.
- Kaszę z wątróbką doprawiamy majerankiem, pieprzem solą i gałką muszkatołową.
- Pozostały miód łączymy z taką samą ilością musztardy.
- Dodajemy kilka kropli octu balsamicznego i wina.
- Na talerzu układamy liście szpinaku, sałatę i pokrojone w plastry jabłko.
- Układamy upieczone mięso i kaszę.
- Kaszę polewamy tłuszczem wytopionym z mięsa.
- Danie polewamy sosem z miodu i musztardy oraz dekorujemy malinami.
UGOTOWANI_BABKA W GARNUSZKU
„Ugotowani”: Babka w garnuszku
Składniki:
- 3kg ziemniaków
- 5 cebul
- 400g boczku
- Olej
- Przyprawa uniwersalna
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Czyścimy ziemniaki.
- Kroimy 300g boczku i smażymy.
- Kroimy w kostkę 3 cebule i smażymy na patelnie.
- Tarkujemy ziemniaki na tarce z drobnymi oczkami.
- Delikatnie wyciskamy ziemniaki z nadmiaru wody.
- Do ziemniaków dodajemy usmażony boczek z cebula i mieszamy.
- Garnuszki smarujemy olejem.
- Do garnuszków wkładamy ziemniaki z boczkiem.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 18°C0 przez 30 minut.
- Na patelnie smażymy 2 cebule pokrojone w drobna kostkę.
- 100 g boczku kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli.
- Mleko mieszamy z mąką i dodajemy do boczku z cebulą.
- Zagotowujemy cały czas mieszając.
- Gotujemy 5 minut.
- Sos podajemy w oddzielnym naczyniu obok garnuszków.
MATERIAŁY TVN