TAJEMNICA IDEALNYCH PIERNICZKÓW ANNY STARMACH
Dla Anny Starmach każdy posiłek jest okazją do celebrowania smaków. Boże Narodzenie to jednak czas, gdy potrawy nie tylko muszą być ucztą dla zmysłów, ale przede wszystkim nawiązywać do polskiej tradycji. Autorka książek kulinarnych nie byłaby sobą, gdyby nie zaproponowała prostych i przystępnych przepisów na wspaniałe dania z typowo polskimi składnikami w roli głównej. Zachęcamy do zapoznania się z jej propozycjami przedstawionymi w „Dzień Dobry TVN”.
Tym razem mistrzyni w dziedzinie deserów dzieli się z Państwem autorskimi przepisami na wyśmienite świąteczne pierniki. One, podobnie jak wino, smakują lepiej, gdy są starsze. Święta za niespełna dwa tygodnie, więc najwyższy czas, aby je przygotować. Jak zrobić idealny lukier? Jak przechowywać wypieki? Bez nich trudno wyobrazić sobie wyjątkowy zapach Wigilii i Świąt!
PRZYPRAWA PIERNIKOWA
Składniki:
- 5 niedużych lasek cynamonu
- 4 łyżeczki suszonego imbiru
- 1 gałka muszkatołowa
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 8 goździków
- 8 ziaren wyłuskanych z kardamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- ½ laski wanilii
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misie robota kuchennego z ostrym nożykiem, miksujemy przez 30 sekund i gotowe. Do mielenia można również użyć młynka do kawy. W tym przypadku należy mielić przyprawy partiami. Następnie przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.
PIERNICZKI
Składniki:
- 300 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania
- 150 ml miodu
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła
- 1 jajo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. Skórkę pomarańczową drobno siekamy. Bardzo miękkie masło należy wymieszać na stolnicy z mąką, miodem, dodając proszek do pieczenia, jajko, przyprawy i posiekaną skórkę pomarańczową. Ciasto szybko ugniatamy i wałkujemy dość grubo (około 0,5 cm, im cieńsze ciasto, tym twardsze pierniczki). Żeby się nie przyklejało do stolnicy, podsypujemy je mąką. Wykrawamy pierniczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 10-12 min. Aby przygotować lukier, cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Całość podgrzewamy. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki, dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gesty – soku. Gotowym lukrem dekorujemy upieczone pierniczki.
Zapraszamy do wspólnych wypieków i oglądania „Dzień Dobry TVN” od poniedziałku do soboty o godz. 8.00 (CET – Berlin, Paryż) i w niedziele o godz. 8.30 (CET – Berlin, Paryż) oraz od poniedziałku do piątku o godz. 7.15 (CST – Chicago) i 8.15 (EST – Nowy Jork, Toronto), a w weekendy o godz. 8.00 (CST – Chicago) i 9.00 (EST – Nowy Jork, Torornto)!
MATERIAŁY DZIEŃ DOBRY TVN