UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 8
Ziemniaki, soczewica, piersi z kurczaka to produkty, którymi Poznaniacy zawojowali poprzedni odcinek „Ugotowanych”. Zachęcamy do testowania przepisów ich autorstwa, a na kolejny odcinek programu zapraszamy w czwartek 5 listopada o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CST – Chicago) i 22.40 (EST – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.
„Ugotowani”: Kolorowa codzienność
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 kg fileta z łososia który dzielimy na 6 części okolo 150 gr
- 600 g ryby sola - na 6 częsci okolo 100 gr
- 1 kostka masła
- 3 pietruszki
- 4 marchewki
- 1 seler
- 1 por
- 2 limonki
- 6 dymek
- Kolendra świeża ( żywa )
- Sól
- Pieprz kolorowy
- 2 ząbki czosnku
- Koper
Sposób przygotowania:
- Nieobrane ziemniaki myjemy i gotujemy.
- Marchwie, pietruszki, por i seler kroimy w cienkie paski.
- Na folię aluminiową kładziemy pokrojone w paski warzywa, posypujemy solą i pieprzem i układamy gałązkę kolendry.
- Filet z łososia i filet z soli kroimy na cztery części.
- Na warzywach układamy kawałki ryb, najpierw łososia, a na wierz solę.
- Ponownie doprawiamy solą i pieprzem.
- Na wierzchu umieszczamy niewielką ilość masła.
- Obok każdej części ryb układamy jedną cebulkę dymkę i ćwiartkę limonki.
- Zawijamy szczelnie folię.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190°C przez 20 minut.
- Na patelni roztapiamy masło.
- Ugotowane ziemniaki kroimy na pół
- Ziemniaki wrzucamy na rozgrzane masło.
- Dodajemy pokrojony czosnek oraz koperek i blanszujemy .
- Upieczoną rybę wykładamy na talerz, obok kładziemy ziemniaki.
- Ozdabiamy listkami bazylii.
Ugotowani_Chce miec smoka!
„Ugotowani”: Chcę mieć smoka!
Składniki:
- Puszka lichi (500ml)
- Puszka Rambutanów (500ml)
- 2 puszki mleka kokosowego (800ml)
- 500g mięsa mielonego wieprzowo –wołowego
- Tajska pasta curry
- Ryż jaśminowy
- Olej
Sposób przygotowania:
- Ryż jaśminowy gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
- Mięso solimy i smażymy na oleju.
- Usmażone mięso przekładamy do miski.
- Na suchą patelnię wlewamy mleko kokosowe i zagotowujemy.
- Owoce z puszki nadziewamy ostrożnie mięsem.
- Wypełnione owoce wrzucamy do podgrzewającego się mleka.
- Dolewamy odrobinę soku z owoców.
- Dodajemy tajską pastę curry według uznania.
- Całość zagotowujemy i delikatnie redukujemy sos.
- Podajemy z ryżem i sałatką.
Sałatka z zielonego ogórka
Składniki:
- 4 świeże ogórki
- 1 papryka
- 2 czerwone cebule
- 2 papryczki chilli
- 4 łyżeczki białego octu winnego
- 4 łyżki wody
- 6 łyżeczek cukru
- ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- W rondlu mieszamy wodę z octem winnym, cukrem oraz solą.
- Zagotowujemy, a następnie studzimy.
- Paprykę, ogórki i cebulę kroimy w kostkę.
- Papryczki chilli siekamy.
- Pokrojone warzywa wrzucamy do rondla z sosem i mieszamy.
Ugotowani_Babcia by sie obrazila
„Ugotowani”: Babcia by się obraziła
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 250 ml gorącej wody
- Sól
- 200 g zielonej soczewicy
- 2 natki pietruszki
- 1 cytryna
- Sól
- Pieprz
- Oliwa z sokiem z cytryny
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypujemy mąkę i sól.
- Powoli dolewamy wodę.
- Gdy mieszanina będzie miała zwartą konsystencje wyrabiamy ciasto rękami.
- Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy koła.
- Soczewicę gotujemy.
- Ugotowaną soczewicę mieszamy z posiekaną natką pietruszki i startą skórką z cytryny.
- Na ciasto nakładamy niewielką ilość farszu i sklejamy.
- Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia.
- Gotowe pierogi posypujemy posiekaną natką pietruszki i polewamy cytrynową oliwą.
Ugotowani_Zdrowe kraglosci
„Ugotowani”: Zdrowe krągłości
Składniki:
- 1 kaczka
- 500 g piersi z kurczaka
- 250 g wątróbki z indyka
- 2 bułki
- 2 pęczki natki pietruszki
- Sól
- Cukier
- Pieprz
- Cynamon
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 kapusta czerwona
- Śliwki kalifornijskie
- Majeranek
- Miód
- Goździki
- 1 kieliszek czerwonego wina
Sposób przygotowania:
- Bułki namaczamy w wodzie.
- Piersi z kurczaka i wątróbkę kroimy na niewielkie kawałki.
- Natki pietruszki siekamy.
- Bułki odsączamy z wody.
- Składniki farszu łączymy.
- Dodajemy masło.
- Mielimy.
- Gotowy farsz doprawiamy według uznania.
- Do farszu dodajemy 2 jajka i dokładnie mieszamy.
- Mięso kaczki myjemy i osuszamy.
- Faszerujemy kaczkę i zszywamy za pomocą nici.
- Kaczkę pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 2 godziny.
- Ziemniaki młode obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
- Kapustę siekamy i sparzamy wrzątkiem.
- Posiekaną kapustę gotujemy.
- Do gotującej się kapusty dodajemy śliwki kalifornijskie, miód i goździki.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Dolewamy kieliszek wina i dusimy przez chwilę pod przykryciem.
- Pieczoną kaczkę podajemy z ziemniakami i kapustą.
MATERIAŁY TVN