PRZEPISY Z ODCINKA 8

Ugotowani_Kolorowa codziennosc
Ugotowani_Kolorowa codziennosc

UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 8

Ziemniaki, soczewica, piersi z kurczaka to produkty, którymi Poznaniacy zawojowali poprzedni odcinek „Ugotowanych”. Zachęcamy do testowania przepisów ich autorstwa, a na kolejny odcinek programu zapraszamy w czwartek 5 listopada o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CST – Chicago) i 22.40 (EST – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.

„Ugotowani”: Kolorowa codzienność

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 kg fileta z łososia który dzielimy na 6 części okolo 150 gr
  • 600 g ryby sola - na 6 częsci okolo 100 gr
  • 1 kostka masła
  • 3 pietruszki
  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 2 limonki
  • 6 dymek
  • Kolendra świeża ( żywa )
  • Sól
  • Pieprz kolorowy
  • 2 ząbki czosnku
  • Koper

Sposób przygotowania:

  • Nieobrane ziemniaki myjemy i gotujemy.
  • Marchwie, pietruszki, por i seler kroimy w cienkie paski.
  • Na folię aluminiową kładziemy pokrojone w paski warzywa, posypujemy solą i pieprzem i układamy gałązkę kolendry.
  • Filet z łososia i filet z soli kroimy na cztery części.
  • Na warzywach układamy kawałki ryb, najpierw łososia, a na wierz solę.
  • Ponownie doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na wierzchu umieszczamy niewielką ilość masła.
  • Obok każdej części ryb układamy jedną cebulkę dymkę i ćwiartkę limonki.
  • Zawijamy szczelnie folię.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190°C przez 20 minut.
  • Na patelni roztapiamy masło.
  • Ugotowane ziemniaki kroimy na pół
  • Ziemniaki wrzucamy na rozgrzane masło.
  • Dodajemy pokrojony czosnek oraz koperek i blanszujemy .
  • Upieczoną rybę wykładamy na talerz, obok kładziemy ziemniaki.
  • Ozdabiamy listkami bazylii.
Ugotowani_Chce miec smoka!
Ugotowani_Chce miec smoka!

Ugotowani_Chce miec smoka!

„Ugotowani”: Chcę mieć smoka!

Składniki:

  • Puszka lichi (500ml)
  • Puszka Rambutanów (500ml)
  • 2 puszki mleka kokosowego (800ml)
  • 500g mięsa mielonego wieprzowo –wołowego
  • Tajska pasta curry
  • Ryż jaśminowy
  • Olej

Sposób przygotowania:

  • Ryż jaśminowy gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  • Mięso solimy i smażymy na oleju.
  • Usmażone mięso przekładamy do miski.
  • Na suchą patelnię wlewamy mleko kokosowe i zagotowujemy.
  • Owoce z puszki nadziewamy ostrożnie mięsem.
  • Wypełnione owoce wrzucamy do podgrzewającego się mleka.
  • Dolewamy odrobinę soku z owoców.
  • Dodajemy tajską pastę curry według uznania.
  • Całość zagotowujemy i delikatnie redukujemy sos.
  • Podajemy z ryżem i sałatką.

Sałatka z zielonego ogórka

Składniki:

  • 4 świeże ogórki
  • 1 papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 2 papryczki chilli
  • 4 łyżeczki białego octu winnego
  • 4 łyżki wody
  • 6 łyżeczek cukru
  • ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  • W rondlu mieszamy wodę z octem winnym, cukrem oraz solą.
  • Zagotowujemy, a następnie studzimy.
  • Paprykę, ogórki i cebulę kroimy w kostkę.
  • Papryczki chilli siekamy.
  • Pokrojone warzywa wrzucamy do rondla z sosem i mieszamy.
Ugotowani_Babcia by sie obrazila
Ugotowani_Babcia by sie obrazila

Ugotowani_Babcia by sie obrazila

„Ugotowani”: Babcia by się obraziła

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • Sól
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 2 natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa z sokiem z cytryny

Sposób przygotowania:

  • Do miski wsypujemy mąkę i sól.
  • Powoli dolewamy wodę.
  • Gdy mieszanina będzie miała zwartą konsystencje wyrabiamy ciasto rękami.
  • Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy koła.
  • Soczewicę gotujemy.
  • Ugotowaną soczewicę mieszamy z posiekaną natką pietruszki i startą skórką z cytryny.
  • Na ciasto nakładamy niewielką ilość farszu i sklejamy.
  • Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia.
  • Gotowe pierogi posypujemy posiekaną natką pietruszki i polewamy cytrynową oliwą.
Ugotowani_Zdrowe kraglosci
Ugotowani_Zdrowe kraglosci

Ugotowani_Zdrowe kraglosci

„Ugotowani”: Zdrowe krągłości

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 250 g wątróbki z indyka
  • 2 bułki
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • Sól
  • Cukier
  • Pieprz
  • Cynamon
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 kapusta czerwona
  • Śliwki kalifornijskie
  • Majeranek
  • Miód
  • Goździki
  • 1 kieliszek czerwonego wina

Sposób przygotowania:

  • Bułki namaczamy w wodzie.
  • Piersi z kurczaka i wątróbkę kroimy na niewielkie kawałki.
  • Natki pietruszki siekamy.
  • Bułki odsączamy z wody.
  • Składniki farszu łączymy.
  • Dodajemy masło.
  • Mielimy.
  • Gotowy farsz doprawiamy według uznania.
  • Do farszu dodajemy 2 jajka i dokładnie mieszamy.
  • Mięso kaczki myjemy i osuszamy.
  • Faszerujemy kaczkę i zszywamy za pomocą nici.
  • Kaczkę pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 2 godziny.
  • Ziemniaki młode obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
  • Kapustę siekamy i sparzamy wrzątkiem.
  • Posiekaną kapustę gotujemy.
  • Do gotującej się kapusty dodajemy śliwki kalifornijskie, miód i goździki.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Dolewamy kieliszek wina i dusimy przez chwilę pod przykryciem.
  • Pieczoną kaczkę podajemy z ziemniakami i kapustą.

MATERIAŁY TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

TOP MODEL

TOP MODEL

SZADŹ 3

SZADŹ 3

PATI

PATI

KUCHENNE REWOLUCJE

KUCHENNE REWOLUCJE

DETEKTYWI

DETEKTYWI

DZIEŃ DOBRY TVN

DZIEŃ DOBRY TVN