PRZEPISY Z ODCINKA 6

UGOTOWANI_ Goracy usmiech Bollywood
UGOTOWANI_ Goracy usmiech Bollywood

UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 6

Poniżej zdradzamy przepisy uczestników programu z Kielc, a na kolejną odsłonę „Ugotowanych” zapraszamy w czwartek 22 października o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CDT – Chicago) i 22.40 (EDT – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.

„Ugotowani”: Gorący uśmiech Bollywood

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • Cukinia
  • Papryka czerwona
  • Papryka żółta
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 600 ml przecieru pomidorowego
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki garam masala
  • 1 łyżka kurkumy
  • Suszone drobne płatki chili
  • Sól
  • Olej
  • 300 g ryżu jaśminowego
  • Kolendra

Sposób przygotowania:

  • Z 1/4 szklanki oleju, czosnku, kurkumy, garam masala, i płatków chili przygotowujemy marynatę.
  • Filety z kurczaka kroimy w drobne kawałki.
  • Pokrojone mięso kurczaka wkładamy do miski i marynujemy przez minimum pół godziny.
  • Warzywa kroimy i dusimy na patelni pod przykryciem.
  • Zamarynowane mięso smażymy na głębokiej patelni.
  • Dodajemy duszone warzywa i mieszamy.
  • Dodajemy przecier pomidorowy.
  • Zagotowujemy.
  • Doprawiamy curry i chili.
  • Pod koniec gotowania dodajemy jogurt i mieszamy.
  • Gotujemy ryż jaśminowy.
  • Kurczaka podajemy z ryżem i dekorujemy kolendrą.
UGOTOWANI_Pyrowe prosie
UGOTOWANI_Pyrowe prosie

UGOTOWANI_Pyrowe prosie

„Ugotowani”: Pyrowe prosie

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wieprzowej
  • 100 g musztardy
  • 1 kostka bulionu wieprzowego
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • Garść świeżego rozmarynu
  • 2 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczka pieprzu białego
  • 2 łyżeczka kolendry
  • 2 łyżeczka ostrej papryki
  • Garść majeranku
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych

Ziemniaki

  • 2 kg ziemniaków
  • 300 g maki pszenna
  • 25 g soli

Dodatki

  • 8 ogórków kiszonych
  • 400 g buraków

Sposób przygotowania:

  • Do miski wlewamy szklankę wody.
  • Dodajemy musztardę, kostkę rosołowa i jedną łyżkę oleju.
  • Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
  • Do powstałej marynaty wkładamy pokrojone na pół polędwiczki.
  • Mięso w marynacie wkładamy do lodówki na półtorej godziny.
  • Zamarynowane polędwiczki wkładamy do rękawa do pieczenia i zalewamy marynatą
  • Dodajemy pokrojony czosnek i cebule.
  • Polędwiczki pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około półtorej godziny.

Ziemniaki

  • Ziemniaki myjemy.
  • Mąkę mieszamy z solą.
  • Wilgotne ziemniaki obtaczamy w mące.
  • Ziemniaki pieczemy w temperaturze 200°C przez jedną godzinę.
UGOTOWANI_Kurczak tarzany po wlosku
UGOTOWANI_Kurczak tarzany po wlosku

UGOTOWANI_Kurczak tarzany po wlosku

„Ugotowani”: Kurczak tarzany po włosku

Składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka
  • Sól
  • Pieprz mielony
  • Zioła prowansalskie
  • 80 g cebuli
  • 250 g pieczarek
  • 15 g oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 250 g ryżu długoziarnistego

Sos

  • 150 g śmietany 18%
  • 40 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  • Filety kroimy wzdłuż na dwa płaty i lekko rozbijamy tłuczkiem.
  • Posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Mięso wstawiamy do lodówki na czas przygotowania farszu.
  • Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę.
  • Dusimy na patelni dodając oliwę z oliwek i zioła prowansalskie.
  • Wyjmujemy filety z lodówki i układamy na każdym po jednym plasterku sera żółtego.
  • Na ser wykładamy farsz pieczarkowy.
  • Posypujemy odrobiną tymianku i formujemy roladki, które spinamy wykałaczką.
  • Roladki układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy przez około 30 minut.
  • Do naczynia wlewamy wodę.
  • Dodajemy kostkę bulionową i zagotowujemy.
  • Wrzucamy ryż i gotujemy przez około 20 minut.
  • Ugotowany ryż odcedzamy.
  • Wywar pozostawiamy.

Sos

  • Do naczynia wlewamy 400 g wywaru z bulionu (jeśli wywaru jest mniej, uzupełniamy wodą).
  • Dodajemy śmietanę, mąkę, zioła, chrzan, sól, pieprz i zagotowujemy.
  • Gotowym sosem polewamy ryż i roladki.
UGOTOWANI_Yaki
UGOTOWANI_Yaki

UGOTOWANI_Yaki

„Ugotowani”: Yaki? Norweski!

Składniki:

  • 800 g fileta z łososia ze skórą
  • 600 ml sosu Teriyaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-centymetrowy kawałek świeżego korzenia imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 2 limonki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • Pieprz
  • 2 łyżki sezamu

Sposób przygotowania:

  • Łososia dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Kroimy na cztery równe kawałki.
  • Do dużej miski wlewamy marynatę Teriyaki.
  • Do marynaty dodajemy obrany i starty imbir, posiekany czosnek, sok z limonek, posiekaną papryczkę, miód i pieprz.
  • Dokładnie mieszamy
  • Łososia wkładamy do marynaty i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
  • Szparagi myjemy i odłamujemy dolne końcówki
  • Oczyszczone szparagi wstawiamy w pionie do garnka z lekko osoloną wodą
  • Gotujemy około 10 minut.
  • Marnowanego łososia wyjmujemy z naczynia i układamy skóra do dołu w rękawie z folii aluminiowej posmarowanej oliwą.
  • Zamykamy szczelnie folię i wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na ok. 25 minut.
  • Marynatę odcedzamy przez drobne sito.
  • Płyn redukujemy przez delikatne podgrzewanie i mieszanie.
  • Łososia wyjmujemy z piekarnika i rumienimy przez chwilę z obu stron na patelni.
  • Na talerzu układamy szparagi.
  • Na szparagach kładziemy łososia.
  • Danie polewamy zredukowanym sosem i posypujemy sezamem.

MATERIAŁY TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

TOP MODEL

TOP MODEL

SZADŹ 3

SZADŹ 3

PATI

PATI

KUCHENNE REWOLUCJE

KUCHENNE REWOLUCJE

DETEKTYWI

DETEKTYWI

DZIEŃ DOBRY TVN

DZIEŃ DOBRY TVN