UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 6
Poniżej zdradzamy przepisy uczestników programu z Kielc, a na kolejną odsłonę „Ugotowanych” zapraszamy w czwartek 22 października o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CDT – Chicago) i 22.40 (EDT – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.
„Ugotowani”: Gorący uśmiech Bollywood
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- Cukinia
- Papryka czerwona
- Papryka żółta
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 600 ml przecieru pomidorowego
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki garam masala
- 1 łyżka kurkumy
- Suszone drobne płatki chili
- Sól
- Olej
- 300 g ryżu jaśminowego
- Kolendra
Sposób przygotowania:
- Z 1/4 szklanki oleju, czosnku, kurkumy, garam masala, i płatków chili przygotowujemy marynatę.
- Filety z kurczaka kroimy w drobne kawałki.
- Pokrojone mięso kurczaka wkładamy do miski i marynujemy przez minimum pół godziny.
- Warzywa kroimy i dusimy na patelni pod przykryciem.
- Zamarynowane mięso smażymy na głębokiej patelni.
- Dodajemy duszone warzywa i mieszamy.
- Dodajemy przecier pomidorowy.
- Zagotowujemy.
- Doprawiamy curry i chili.
- Pod koniec gotowania dodajemy jogurt i mieszamy.
- Gotujemy ryż jaśminowy.
- Kurczaka podajemy z ryżem i dekorujemy kolendrą.
UGOTOWANI_Pyrowe prosie
„Ugotowani”: Pyrowe prosie
Składniki:
- 1 kg polędwicy wieprzowej
- 100 g musztardy
- 1 kostka bulionu wieprzowego
- 1 szklanka zimnej wody
- 2 łyżki oleju
- 8 ząbków czosnku
- 2 cebule
- Garść świeżego rozmarynu
- 2 łyżeczka soli
- 2 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczka pieprzu białego
- 2 łyżeczka kolendry
- 2 łyżeczka ostrej papryki
- Garść majeranku
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
Ziemniaki
- 2 kg ziemniaków
- 300 g maki pszenna
- 25 g soli
Dodatki
- 8 ogórków kiszonych
- 400 g buraków
Sposób przygotowania:
- Do miski wlewamy szklankę wody.
- Dodajemy musztardę, kostkę rosołowa i jedną łyżkę oleju.
- Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Do powstałej marynaty wkładamy pokrojone na pół polędwiczki.
- Mięso w marynacie wkładamy do lodówki na półtorej godziny.
- Zamarynowane polędwiczki wkładamy do rękawa do pieczenia i zalewamy marynatą
- Dodajemy pokrojony czosnek i cebule.
- Polędwiczki pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około półtorej godziny.
Ziemniaki
- Ziemniaki myjemy.
- Mąkę mieszamy z solą.
- Wilgotne ziemniaki obtaczamy w mące.
- Ziemniaki pieczemy w temperaturze 200°C przez jedną godzinę.
UGOTOWANI_Kurczak tarzany po wlosku
„Ugotowani”: Kurczak tarzany po włosku
Składniki:
- 3 filety z piersi kurczaka
- Sól
- Pieprz mielony
- Zioła prowansalskie
- 80 g cebuli
- 250 g pieczarek
- 15 g oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki tymianku
- 6 plastrów sera żółtego
- 1 kostka bulionu drobiowego
- 250 g ryżu długoziarnistego
Sos
- 150 g śmietany 18%
- 40 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka chrzanu
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Filety kroimy wzdłuż na dwa płaty i lekko rozbijamy tłuczkiem.
- Posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Mięso wstawiamy do lodówki na czas przygotowania farszu.
- Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę.
- Dusimy na patelni dodając oliwę z oliwek i zioła prowansalskie.
- Wyjmujemy filety z lodówki i układamy na każdym po jednym plasterku sera żółtego.
- Na ser wykładamy farsz pieczarkowy.
- Posypujemy odrobiną tymianku i formujemy roladki, które spinamy wykałaczką.
- Roladki układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy przez około 30 minut.
- Do naczynia wlewamy wodę.
- Dodajemy kostkę bulionową i zagotowujemy.
- Wrzucamy ryż i gotujemy przez około 20 minut.
- Ugotowany ryż odcedzamy.
- Wywar pozostawiamy.
Sos
- Do naczynia wlewamy 400 g wywaru z bulionu (jeśli wywaru jest mniej, uzupełniamy wodą).
- Dodajemy śmietanę, mąkę, zioła, chrzan, sól, pieprz i zagotowujemy.
- Gotowym sosem polewamy ryż i roladki.
UGOTOWANI_Yaki
„Ugotowani”: Yaki? Norweski!
Składniki:
- 800 g fileta z łososia ze skórą
- 600 ml sosu Teriyaki
- 2 ząbki czosnku
- 5-centymetrowy kawałek świeżego korzenia imbiru
- 1 papryczka chilli
- 2 limonki
- 2 łyżki miodu
- 2 pęczki zielonych szparagów
- Pieprz
- 2 łyżki sezamu
Sposób przygotowania:
- Łososia dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Kroimy na cztery równe kawałki.
- Do dużej miski wlewamy marynatę Teriyaki.
- Do marynaty dodajemy obrany i starty imbir, posiekany czosnek, sok z limonek, posiekaną papryczkę, miód i pieprz.
- Dokładnie mieszamy
- Łososia wkładamy do marynaty i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
- Szparagi myjemy i odłamujemy dolne końcówki
- Oczyszczone szparagi wstawiamy w pionie do garnka z lekko osoloną wodą
- Gotujemy około 10 minut.
- Marnowanego łososia wyjmujemy z naczynia i układamy skóra do dołu w rękawie z folii aluminiowej posmarowanej oliwą.
- Zamykamy szczelnie folię i wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na ok. 25 minut.
- Marynatę odcedzamy przez drobne sito.
- Płyn redukujemy przez delikatne podgrzewanie i mieszanie.
- Łososia wyjmujemy z piekarnika i rumienimy przez chwilę z obu stron na patelni.
- Na talerzu układamy szparagi.
- Na szparagach kładziemy łososia.
- Danie polewamy zredukowanym sosem i posypujemy sezamem.
MATERIAŁY TVN
podziel się: