PRZEPISY Z ODCINKA 5

UGOTOWANI_Syta Litwa
UGOTOWANI_Syta Litwa

UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 5

Mieszkańcy pięknej Suwalszczyzny przygotowali wyjątkowe dania z pogranicza kuchni polsko-litewskiej i nie tylko. Zachęcamy do testowania przepisów i zapraszamy na kolejny odcinek programu w czwartek 15 października o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CDT – Chicago) i 22.40 (EDT – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.

„Ugotowani”: Syta Litwa

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka 3 ząbki czosnku 3 cebule Sól Majeranek

Farsz

  • 1 paczka czerwonej soczewicy
  • ½ kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
  • ½ kg boczku
  • Sól

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki gotujemy i ostudzamy.
  • Ostudzone ziemniaki przecieramy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
  • Przetarte ziemniaki układamy na płasko w misce.
  • Wybieramy ¼ porcji ziemniaków z miski i w puste miejsce sypiemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
  • ¼ porcję ziemniaków wkładamy do miski.
  • Dodajemy 2 jajka i sól i zagniatamy ciasto w formujemy placek.
  • Soczewicę moczymy w wodzie przez około 1 godzinę.
  • Namoczoną soczewicę podgotowujemy.
  • Cebulę smażymy.
  • Dodajemy mięso i boczek.
  • Do mięsa dodajemy soczewicę.
  • Lepimy „soczewiaki” i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Każdy „soczewiak” smarujemy jajkiem i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
UGOTOWANI_Szpinakowy piruecik
UGOTOWANI_Szpinakowy piruecik

UGOTOWANI_Szpinakowy piruecik

„Ugotowani”: Szpinakowy piruecik pani Ani

Składniki:

  • 6 płatów makaronu lasagne
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 1 bakłażan
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • Oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • Pieprz
  • Sól
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 2 kulki sera mozarella
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • Natka pietruszki
  • Bazylia
  • Oregano
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sos beszamelowy
  • ½ kostki masła
  • 500 g sera żółtego

Sposób przygotowania:

  • Na oliwie z dodatkiem masła smażymy pokrojony czosnek i cebulę.
  • Dodajemy szpinak.
  • Smażymy, że szpinak odparuje wodę.
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Bakłażana kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i grillujemy.
  • Mięso z indyka smażymy na patelni.
  • Dodajemy przyprawy.
  • Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki.
  • Dusimy przez około 15 minut.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy beszamelem.
  • Wykładamy warstwę makaronu.
  • Makaron smarujemy sosem beszamelowym.
  • Wykładamy szpinak.
  • Przykrywamy płatami makaronu.
  • Ponownie smarujemy makaron beszamelem.
  • Układamy kawałki sera żółtego.
  • Układamy grillowanego bakłażana i mięso z indyka.
  • Przykrywamy kolejną warstwą makaronu
  • Posypujemy serem mozzarella.
  • Pieczemy w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180°C
UGOTOWANI_Indian sunrise
UGOTOWANI_Indian sunrise

UGOTOWANI_Indian sunrise

„Ugotowani”: Indian sunrise

Składniki:

Tikka Masala

  • 1 łyżeczka mielonego goździków
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 2 czubate łyżeczki garam masala
  • 3 cytryny
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 kawałek imbiru
  • 6 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 800 g piersi z kurczaka bez kości i skóry
  • 3 świeże zielone lub żółte chilli

Sos

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 świeże czerwone chilli
  • 30 g świeżej kolendry
  • Oliwa z oliwek
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 6 łyżek mielonych migdałów
  • 800 g pomidorów śliwkowych z puszki
  • 1 kostka rosołowa z kurczaka
  • 2 puszki mleka kokosowego

Korma

  • 1 kg filetów z piersi kurczaka
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g gęstego jogurtu
  • 1 suszone czerwone chilli
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 1 łyżka ghee
  • Olej
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • Szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 75 g kremu kokosowego
  • Sól
  • 2 łyżeczki zmielonych migdałów
  • Drobno posiekane liście kolendry
  • Sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Tikka Masala

  • Goździki, kminek, paprykę wędzoną i garam masala podgrzewamy na patelni przez 1 minutę.
  • Podgrzane przyprawy przekładamy do dużej miski.
  • Dodajemy startą skórkę z 1 cytryny
  • Wyciskamy sok z cytryny.
  • Dodajemy rozgnieciony czosnek oraz obrany starty imbir.
  • Dodajemy jogurt i 1 łyżeczkę soli morskiej.
  • Piersi kurczaka kroimy na 5-centymetrowe kawałki.
  • Kawałki mięsa smarujemy przygotowaną marynatą.
  • Zamarynowane części kurczaka nadziewamy na szpikulce
  • Pomiędzy kawałkami kurczaka nadziewamy kawałki cytryny i chilli.
  • Szaszłyki umieszczamy na tacy i przykrywamy folią spożywczą.
  • Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Sos

  • Obieramy i kroimy drobno cebulę i czosnek.
  • Dodajemy drobno pokrojone czerwone chilli i łodygi kolendry (liście odkładamy).
  • Całość wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego naczynia.
  • Dolewamy niewielką ilość oleju
  • Gotujemy przez około 20 minut.
  • Dodajemy mieloną kolendrę i kurkumę oraz pozostałe przyprawy.
  • Gotujemy przez 2 minuty
  • Dodajemy migdały.
  • Dodajemy pomidory
  • Wrzucamy kostkę rosołową i zalewamy 300 ml wrzącej wody.
  • Gotujemy przez 5 minut.
  • Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy.
  • Gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu.

Korma

  • Piersi kurczaka na małe kawałki.
  • Dodajemy imbir, czosnek i jogurt.
  • Mięso marynujemy w lodówce przez 12 godzin.
  • Posiekaną cebulę i czerwone chilli miksujemy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej roślinny.
  • Dodajemy mieloną kolendrę, czarny pieprz, kurkumę i garam masala.
  • Smażymy na małym ogniu przez około 1 minutę.
  • Zwiększamy ogień.
  • Dodajemy pastę z cebuli i chilli.
  • Smażymy przez 10 minut.
  • Dodajemy zamarynowanego kurczaka i smażymy przez 10 minut.
  • Dodajemy krem kokosowy.
  • Zalewamy wodą tak, aby zakryć kawałki kurczaka.
  • Dodajemy zmielone migdały.
  • Zmniejszamy ogień i dusimy przez 30-40 minut.
  • Zdejmujemy z ognia.
  • Dodajemy sok z cytryny i sól do smaku.
  • Dokładnie mieszamy.
UGOTOWANI_Zielony podsluch
UGOTOWANI_Zielony podsluch

UGOTOWANI_Zielony podsluch

„Ugotowani”: Zielony podsłuch na trójstyku granic

Składniki:

  • 1 kg kapusty zielonej młodej
  • 1 garść kapusty kiszonej
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg wędzonych dymem olszynowym uszu wieprza
  • 5 listków laurowych
  • 10 kulek pieprzu czarnego
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki miodu Mniszkowego
  • Sól
  • Pieczywo

Sposób przygotowania:

  • Kapustę tniemy na minimum centymetrowej szerokości paski.
  • Głąb kapusty tarkujemy w wiórki.
  • Marchewkę tarkujemy i tniemy na części.’
  • Świńskie uszy tniemy na centymetrowej szerokości paski
  • Oczyszczamy ze znajdujących się u nasady drobin tłuszczu i włosków.
  • Wszystkie składniki wkładamy do dużego garnka.
  • Dodajemy 2 - 3 szklanki wody.
  • Gotujemy minimum półtorej godziny na wolnym ogniu.
  • Mieszamy.
  • W razie potrzeby dolewamy wody.
  • Podajemy na gorąco z pieczywem na żytnim zakwasie.

MATERIAŁY TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

TOP MODEL

TOP MODEL

SZADŹ 3

SZADŹ 3

PATI

PATI

KUCHENNE REWOLUCJE

KUCHENNE REWOLUCJE

DETEKTYWI

DETEKTYWI

DZIEŃ DOBRY TVN

DZIEŃ DOBRY TVN