UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 5
Mieszkańcy pięknej Suwalszczyzny przygotowali wyjątkowe dania z pogranicza kuchni polsko-litewskiej i nie tylko. Zachęcamy do testowania przepisów i zapraszamy na kolejny odcinek programu w czwartek 15 października o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CDT – Chicago) i 22.40 (EDT – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.
„Ugotowani”: Syta Litwa
Składniki:
- ½ kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka 3 ząbki czosnku 3 cebule Sól Majeranek
Farsz
- 1 paczka czerwonej soczewicy
- ½ kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
- ½ kg boczku
- Sól
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki gotujemy i ostudzamy.
- Ostudzone ziemniaki przecieramy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
- Przetarte ziemniaki układamy na płasko w misce.
- Wybieramy ¼ porcji ziemniaków z miski i w puste miejsce sypiemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
- ¼ porcję ziemniaków wkładamy do miski.
- Dodajemy 2 jajka i sól i zagniatamy ciasto w formujemy placek.
- Soczewicę moczymy w wodzie przez około 1 godzinę.
- Namoczoną soczewicę podgotowujemy.
- Cebulę smażymy.
- Dodajemy mięso i boczek.
- Do mięsa dodajemy soczewicę.
- Lepimy „soczewiaki” i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdy „soczewiak” smarujemy jajkiem i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
UGOTOWANI_Szpinakowy piruecik
„Ugotowani”: Szpinakowy piruecik pani Ani
Składniki:
- 6 płatów makaronu lasagne
- 500 g świeżego szpinaku
- 1 bakłażan
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- Oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- Pieprz
- Sól
- 1 łyżeczka lubczyku
- 2 kulki sera mozarella
- 1 łyżka śmietany
- 1 puszka pomidorów krojonych
- Natka pietruszki
- Bazylia
- Oregano
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sos beszamelowy
- ½ kostki masła
- 500 g sera żółtego
Sposób przygotowania:
- Na oliwie z dodatkiem masła smażymy pokrojony czosnek i cebulę.
- Dodajemy szpinak.
- Smażymy, że szpinak odparuje wodę.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Bakłażana kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i grillujemy.
- Mięso z indyka smażymy na patelni.
- Dodajemy przyprawy.
- Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki.
- Dusimy przez około 15 minut.
- Naczynie żaroodporne smarujemy beszamelem.
- Wykładamy warstwę makaronu.
- Makaron smarujemy sosem beszamelowym.
- Wykładamy szpinak.
- Przykrywamy płatami makaronu.
- Ponownie smarujemy makaron beszamelem.
- Układamy kawałki sera żółtego.
- Układamy grillowanego bakłażana i mięso z indyka.
- Przykrywamy kolejną warstwą makaronu
- Posypujemy serem mozzarella.
- Pieczemy w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180°C
UGOTOWANI_Indian sunrise
„Ugotowani”: Indian sunrise
Składniki:
Tikka Masala
- 1 łyżeczka mielonego goździków
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- 2 czubate łyżeczki garam masala
- 3 cytryny
- 6 ząbków czosnku
- 1 kawałek imbiru
- 6 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 800 g piersi z kurczaka bez kości i skóry
- 3 świeże zielone lub żółte chilli
Sos
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 świeże czerwone chilli
- 30 g świeżej kolendry
- Oliwa z oliwek
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 2 łyżeczki kurkumy
- 6 łyżek mielonych migdałów
- 800 g pomidorów śliwkowych z puszki
- 1 kostka rosołowa z kurczaka
- 2 puszki mleka kokosowego
Korma
- 1 kg filetów z piersi kurczaka
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 150 g gęstego jogurtu
- 1 suszone czerwone chilli
- 2 drobno posiekane cebule
- 1 łyżka ghee
- Olej
- 1 łyżka mielonej kolendry
- Szczypta mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka garam masala
- 75 g kremu kokosowego
- Sól
- 2 łyżeczki zmielonych migdałów
- Drobno posiekane liście kolendry
- Sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
Tikka Masala
- Goździki, kminek, paprykę wędzoną i garam masala podgrzewamy na patelni przez 1 minutę.
- Podgrzane przyprawy przekładamy do dużej miski.
- Dodajemy startą skórkę z 1 cytryny
- Wyciskamy sok z cytryny.
- Dodajemy rozgnieciony czosnek oraz obrany starty imbir.
- Dodajemy jogurt i 1 łyżeczkę soli morskiej.
- Piersi kurczaka kroimy na 5-centymetrowe kawałki.
- Kawałki mięsa smarujemy przygotowaną marynatą.
- Zamarynowane części kurczaka nadziewamy na szpikulce
- Pomiędzy kawałkami kurczaka nadziewamy kawałki cytryny i chilli.
- Szaszłyki umieszczamy na tacy i przykrywamy folią spożywczą.
- Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Sos
- Obieramy i kroimy drobno cebulę i czosnek.
- Dodajemy drobno pokrojone czerwone chilli i łodygi kolendry (liście odkładamy).
- Całość wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego naczynia.
- Dolewamy niewielką ilość oleju
- Gotujemy przez około 20 minut.
- Dodajemy mieloną kolendrę i kurkumę oraz pozostałe przyprawy.
- Gotujemy przez 2 minuty
- Dodajemy migdały.
- Dodajemy pomidory
- Wrzucamy kostkę rosołową i zalewamy 300 ml wrzącej wody.
- Gotujemy przez 5 minut.
- Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy.
- Gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu.
Korma
- Piersi kurczaka na małe kawałki.
- Dodajemy imbir, czosnek i jogurt.
- Mięso marynujemy w lodówce przez 12 godzin.
- Posiekaną cebulę i czerwone chilli miksujemy.
- Na patelni rozgrzewamy olej roślinny.
- Dodajemy mieloną kolendrę, czarny pieprz, kurkumę i garam masala.
- Smażymy na małym ogniu przez około 1 minutę.
- Zwiększamy ogień.
- Dodajemy pastę z cebuli i chilli.
- Smażymy przez 10 minut.
- Dodajemy zamarynowanego kurczaka i smażymy przez 10 minut.
- Dodajemy krem kokosowy.
- Zalewamy wodą tak, aby zakryć kawałki kurczaka.
- Dodajemy zmielone migdały.
- Zmniejszamy ogień i dusimy przez 30-40 minut.
- Zdejmujemy z ognia.
- Dodajemy sok z cytryny i sól do smaku.
- Dokładnie mieszamy.
UGOTOWANI_Zielony podsluch
„Ugotowani”: Zielony podsłuch na trójstyku granic
Składniki:
- 1 kg kapusty zielonej młodej
- 1 garść kapusty kiszonej
- 1 kg marchwi
- 1 kg wędzonych dymem olszynowym uszu wieprza
- 5 listków laurowych
- 10 kulek pieprzu czarnego
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 2 łyżki miodu Mniszkowego
- Sól
- Pieczywo
Sposób przygotowania:
- Kapustę tniemy na minimum centymetrowej szerokości paski.
- Głąb kapusty tarkujemy w wiórki.
- Marchewkę tarkujemy i tniemy na części.’
- Świńskie uszy tniemy na centymetrowej szerokości paski
- Oczyszczamy ze znajdujących się u nasady drobin tłuszczu i włosków.
- Wszystkie składniki wkładamy do dużego garnka.
- Dodajemy 2 - 3 szklanki wody.
- Gotujemy minimum półtorej godziny na wolnym ogniu.
- Mieszamy.
- W razie potrzeby dolewamy wody.
- Podajemy na gorąco z pieczywem na żytnim zakwasie.
MATERIAŁY TVN