UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 12
W poprzednim odcinku programu swoje umiejętności zaprezentowali mieszkańcy krainy nieskażonej miejskim zgiełkiem i gwarem. Tu, w Bieszczadach podobno wszystko lepiej smakuje, ale autorzy przepisów, które prezentujemy gwarantują, że ich dania podbiją serca smakoszy w każdym zakątku świata. Zachęcamy do gotowania według „Ugotowanych”, a na ostatni odcinek tej serii programu zapraszamy w czwartek 3 grudnia o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CST – Chicago) i 22.40 (EST – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.
„Ugotowani”: Etno-fusion
Składniki:
Zapiekanka
- 1 kg bakłażanów
- 1 kg pomidorów
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- Szczypta brązowego cukru
- Kilka gałązek świeżej bazylii
- Sól
- Oliwa z oliwek
Sos jaglany
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/4 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1/4 łyżeczki chili
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Pomidory parzymy we wrzątku.
- Z pomidorów zdejmujemy skórę, wyjmujemy gniazda i kroimy w ósemki.
- W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy.
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie.
- Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony ząbek czosnku.
- Dodajemy pomidory, cynamon, cukier, sól oraz pieprz i mieszamy.
- Dusimy przez minimum pół godziny.
- Bakłażany kroimy na cienkie, półcentymetrowe paski.
- Patelnię grillową smarujemy oliwą.
- Bakłażany grillujemy przez 2 minuty z każdej strony.
- Wszystkie składniki na sos wkładam do naczynia i blendujemy na gładki sos.
- Duże naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
- Na dnie układamy warstwę grillowanych bakłażanów.
- Bakłażany polewamy kilkoma łyżkami sosu pomidorowego.
- Następnie układamy kilka liści świeżej bazylii i polewamy sosem jaglanym.
- Czynność powtarzamy, aż wykorzystamy wszystkie składniki.
- Zapiekankę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
- Przed podaniem zapiekankę studzimy przez chwilę.
- Podajemy z kiełkami rzodkiewki i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
UGOTOWANI_Radosc jazni
„Ugotowani”: Radość jaźni
Składniki:
- 2 bakłażany
- 5 średniej wielkości pomidorów
- 200 g tofu
- 1 łyżka oleju
- 1 ½ łyżeczki kuminu
- 1 ostra papryczka
- 1 ½ łyżeczki nasion mielonej kolendry
- ¼ łyżeczki asafoetidy
- 1 cm startego świeżego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka suszony liści kozieradki
- 1 ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Bakłażany myjemy i kroimy w dużą kostkę.
- Kawałki bakłażana dusimy na patelni, aż będą miękkie.
- Pomidory parzymy we wrzątku.
- Sparzone pomidory obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę.
- W woku rozgrzewamy tłuszcz.
- Na rozgrzany tłuszcza wsypujemy nasiona kuminu, kolendrę imbir i asafoteidę.
- Lekko podsmażamy.
- Do podsmażonych przypraw dodajemy pokrojone pomidory oraz kurkumę.
- Smażymy do czasu, aż kawałki pomidorów zaczną się rozpadać.
- Tofu kroimy w kwadraty i smażymy na głębokim oleju, aż nabierze złotobrązowego koloru.
- Duszone bakłażany oraz usmażone tofu dodajemy do pomidorów z przyprawami.
- Doprawiamy solą i dodajemy liście kozieradki.
- Danie dusimy na małym ogniu przez 3-4 minuty.
Grillowane warzywa
Składniki:
- 2 buraki
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 2 marchewki
- Pół cukinii
- 100 ml oleju
- 1 ½ łyżeczki świeżego, posiekanego tymianku
- 1 łyżeczka świeżego, posiekanego rozmarynu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
- Pokrojone warzywa umieszczamy w misce.
- Do wysokiego naczynia wlewamy olej.
- Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy do uzyskania jednolitego roztworu.
- Gotową przygotowaną mieszankę wlewamy do miski z pokrojonymi warzywami.
- Dokładnie mieszamy.
- Warzywa przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C do czas, aż ziemniaki będą miękkie.
Papadamy
Składniki:
- ½ litra wody
- 5 brązowego cukru
- 150 ml soku z cytryny
- 1 łyżka wody różanej
- 2 łyżki świeżych, drobno posiekanych liści mięty
- ¼ łyżeczki soli
- Lód
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki, poza miętą, łączymy i dokładnie mieszamy.
- Miętę umieszczamy w sitku i moczymy w przygotowanym roztworze przez 30 minut.
- Miętę podajemy przystrojoną plastrami cytryny.
UGOTOWANI_Zupa z biblioteki
„Ugotowani”: Zupa z biblioteki
Składniki:
- 2 szklanki soczewicy czerwonej
- 7 dużych cebul
- 7 przeciśniętych ząbków czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 4 łyżeczki mielonego kminu
- Oliwa z oliwek
- 7 szklanek wywaru warzywnego
- 3 szklanki wody
- Sól
- Czarnuszka
Sposób przygotowania:
- Soczewicę wsypujemy do garbka i zalewamy wodą.
- Wodę zagotowujemy.
- Soczewicę dusimy pod przykryciem przez 9 minut.
- W osobnym garnku smażymy posiekane cebule, z wyciśniętym czosnkiem, kurkumą i kminem.
- Do usmażonej cebuli wlewamy wywar warzywny i dodajemy soczewicę.
- Dodajemy sól.
- Gotujemy przez 40 minut.
- Po 20 minutach gotowania wsypujemy czarnuszkę.
UGOTOWANI_Niedzwiedzim tropem
„Ugotowani”: Niedźwiedzim tropem
Składniki:
- Schab wieprzowy
- 4 plastry szynka konserwowej
- 4 plastry sera żółtego
- 4 ząbki czosnku niedźwiedziego
- Pieprz
- Sól
- Musztarda
- Natka pietruszki
- Roszpunka
- Kiełki rzodkiewki
- Ryż pełnoziarnisty
Sposób przygotowania:
- Schab rozbijamy na kotlety.
- Kotlety smarujemy niewielką ilością musztardy.
- Na kotletach układamy po jednym plastrze szynki konserwowej i sera żółtego oraz ząbek czosnku niedźwiedziego.
- Mięso zawijamy w rolady i doprawiamy solą i pieprzem.
- Rolady smażymy na patelni do czasu, aż nabiorą rumianego koloru.
- Rolady podlewamy wodą i dodajemy mąkę, aby powstał sos.
- Ryż gotujemy według informacji na opakowaniu.
- Rolady układamy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki.
- Danie podajemy z ryżem, roszpunką i kiełkami rzodkiewki.
MATERIAŁY TVN