PRZEPISY Z ODCINKA 12

UGOTOWANI_Etno-fusion
UGOTOWANI_Etno-fusion

UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 12

W poprzednim odcinku programu swoje umiejętności zaprezentowali mieszkańcy krainy nieskażonej miejskim zgiełkiem i gwarem. Tu, w Bieszczadach podobno wszystko lepiej smakuje, ale autorzy przepisów, które prezentujemy gwarantują, że ich dania podbiją serca smakoszy w każdym zakątku świata. Zachęcamy do gotowania według „Ugotowanych”, a na ostatni odcinek tej serii programu zapraszamy w czwartek 3 grudnia o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CST – Chicago) i 22.40 (EST – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.

„Ugotowani”: Etno-fusion

Składniki:

Zapiekanka

  • 1 kg bakłażanów
  • 1 kg pomidorów
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • Szczypta brązowego cukru
  • Kilka gałązek świeżej bazylii
  • Sól
  • Oliwa z oliwek

Sos jaglany

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1/4 łyżeczki chili
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  • Pomidory parzymy we wrzątku.
  • Z pomidorów zdejmujemy skórę, wyjmujemy gniazda i kroimy w ósemki.
  • W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy.
  • Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie.
  • Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony ząbek czosnku.
  • Dodajemy pomidory, cynamon, cukier, sól oraz pieprz i mieszamy.
  • Dusimy przez minimum pół godziny.
  • Bakłażany kroimy na cienkie, półcentymetrowe paski.
  • Patelnię grillową smarujemy oliwą.
  • Bakłażany grillujemy przez 2 minuty z każdej strony.
  • Wszystkie składniki na sos wkładam do naczynia i blendujemy na gładki sos.
  • Duże naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
  • Na dnie układamy warstwę grillowanych bakłażanów.
  • Bakłażany polewamy kilkoma łyżkami sosu pomidorowego.
  • Następnie układamy kilka liści świeżej bazylii i polewamy sosem jaglanym.
  • Czynność powtarzamy, aż wykorzystamy wszystkie składniki.
  • Zapiekankę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
  • Przed podaniem zapiekankę studzimy przez chwilę.
  • Podajemy z kiełkami rzodkiewki i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
UGOTOWANI_Radosc jazni
UGOTOWANI_Radosc jazni

UGOTOWANI_Radosc jazni

„Ugotowani”: Radość jaźni

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 5 średniej wielkości pomidorów
  • 200 g tofu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ½ łyżeczki kuminu
  • 1 ostra papryczka
  • 1 ½ łyżeczki nasion mielonej kolendry
  • ¼ łyżeczki asafoetidy
  • 1 cm startego świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka suszony liści kozieradki
  • 1 ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  • Bakłażany myjemy i kroimy w dużą kostkę.
  • Kawałki bakłażana dusimy na patelni, aż będą miękkie.
  • Pomidory parzymy we wrzątku.
  • Sparzone pomidory obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę.
  • W woku rozgrzewamy tłuszcz.
  • Na rozgrzany tłuszcza wsypujemy nasiona kuminu, kolendrę imbir i asafoteidę.
  • Lekko podsmażamy.
  • Do podsmażonych przypraw dodajemy pokrojone pomidory oraz kurkumę.
  • Smażymy do czasu, aż kawałki pomidorów zaczną się rozpadać.
  • Tofu kroimy w kwadraty i smażymy na głębokim oleju, aż nabierze złotobrązowego koloru.
  • Duszone bakłażany oraz usmażone tofu dodajemy do pomidorów z przyprawami.
  • Doprawiamy solą i dodajemy liście kozieradki.
  • Danie dusimy na małym ogniu przez 3-4 minuty.

Grillowane warzywa

Składniki:

  • 2 buraki
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 marchewki
  • Pół cukinii
  • 100 ml oleju
  • 1 ½ łyżeczki świeżego, posiekanego tymianku
  • 1 łyżeczka świeżego, posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  • Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
  • Pokrojone warzywa umieszczamy w misce.
  • Do wysokiego naczynia wlewamy olej.
  • Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy do uzyskania jednolitego roztworu.
  • Gotową przygotowaną mieszankę wlewamy do miski z pokrojonymi warzywami.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Warzywa przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C do czas, aż ziemniaki będą miękkie.

Papadamy

Składniki:

  • ½ litra wody
  • 5 brązowego cukru
  • 150 ml soku z cytryny
  • 1 łyżka wody różanej
  • 2 łyżki świeżych, drobno posiekanych liści mięty
  • ¼ łyżeczki soli
  • Lód

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki, poza miętą, łączymy i dokładnie mieszamy.
  • Miętę umieszczamy w sitku i moczymy w przygotowanym roztworze przez 30 minut.
  • Miętę podajemy przystrojoną plastrami cytryny.
UGOTOWANI_Zupa z biblioteki
UGOTOWANI_Zupa z biblioteki

UGOTOWANI_Zupa z biblioteki

„Ugotowani”: Zupa z biblioteki

Składniki:

  • 2 szklanki soczewicy czerwonej
  • 7 dużych cebul
  • 7 przeciśniętych ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 4 łyżeczki mielonego kminu
  • Oliwa z oliwek
  • 7 szklanek wywaru warzywnego
  • 3 szklanki wody
  • Sól
  • Czarnuszka

Sposób przygotowania:

  • Soczewicę wsypujemy do garbka i zalewamy wodą.
  • Wodę zagotowujemy.
  • Soczewicę dusimy pod przykryciem przez 9 minut.
  • W osobnym garnku smażymy posiekane cebule, z wyciśniętym czosnkiem, kurkumą i kminem.
  • Do usmażonej cebuli wlewamy wywar warzywny i dodajemy soczewicę.
  • Dodajemy sól.
  • Gotujemy przez 40 minut.
  • Po 20 minutach gotowania wsypujemy czarnuszkę.
UGOTOWANI_Niedzwiedzim tropem
UGOTOWANI_Niedzwiedzim tropem

UGOTOWANI_Niedzwiedzim tropem

„Ugotowani”: Niedźwiedzim tropem

Składniki:

  • Schab wieprzowy
  • 4 plastry szynka konserwowej
  • 4 plastry sera żółtego
  • 4 ząbki czosnku niedźwiedziego
  • Pieprz
  • Sól
  • Musztarda
  • Natka pietruszki
  • Roszpunka
  • Kiełki rzodkiewki
  • Ryż pełnoziarnisty

Sposób przygotowania:

  • Schab rozbijamy na kotlety.
  • Kotlety smarujemy niewielką ilością musztardy.
  • Na kotletach układamy po jednym plastrze szynki konserwowej i sera żółtego oraz ząbek czosnku niedźwiedziego.
  • Mięso zawijamy w rolady i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Rolady smażymy na patelni do czasu, aż nabiorą rumianego koloru.
  • Rolady podlewamy wodą i dodajemy mąkę, aby powstał sos.
  • Ryż gotujemy według informacji na opakowaniu.
  • Rolady układamy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki.
  • Danie podajemy z ryżem, roszpunką i kiełkami rzodkiewki.

MATERIAŁY TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

TOP MODEL

TOP MODEL

SZADŹ 3

SZADŹ 3

PATI

PATI

KUCHENNE REWOLUCJE

KUCHENNE REWOLUCJE

DETEKTYWI

DETEKTYWI

DZIEŃ DOBRY TVN

DZIEŃ DOBRY TVN