PRZEPISY Z ODCINKA 11

UGOTOWANI_Hamburger po aborygensku
UGOTOWANI_Hamburger po aborygensku

UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 11

Uczestnicy programu „Ugotowani” w poprzednim odcinku zaprezentowali nietradycyjne i zaskakujące dania główne. Zachęcamy do testowania przepisów Wrocławian, a na kolejną odsłonę, tym razem z Bieszczad, zapraszamy w czwartek 26 listopada o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CST – Chicago) i 22.40 (EST – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.

„Ugotowani”: Hamburgery po aborygeńsku

Składniki:

  • 1 kg steków z mięsa z krokodyla
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 4 łyżki majonezu
  • Ketchup
  • 4 bułki
  • Pieprz
  • Sól
  • Sałata
  • Pomidory
  • Ogórki
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

  • Mięso wyjmujemy z zamrażalnika dzień wcześniej i rozmrażamy.
  • Rozmrożone mięso oprawiamy solą i pieprzem.
  • Grillujemy przez 5 minut z każdej strony.
  • Bułki opiekamy tak, aby były ciepłe i chrupiące.
  • Opieczone bułki przekrawamy wzdłuż na dwie części.
  • Łączymy miód, musztardę i majonez.
  • Powstałym sosem smarujemy bułki.
  • Na dolnej części bułki układamy sałatę.
  • Na sałacie układamy grillowane kawałki mięsa.
  • Smarujemy ketchupem i sosem.
  • Na wierzch układamy pokrojoną cebulę, ogórki i pomidory.
  • Przykrywamy druga połówką bułki.
UGOTOWANI_Kura na lesniku sie spina
UGOTOWANI_Kura na lesniku sie spina

UGOTOWANI_Kura na lesniku sie spina

„Ugotowani”: Kura na leśniku się spina

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • 1 litr mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 opakowanie szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • 150 ml śmietany
  • Kilka łyżek majonezu

Sposób przygotowania:

  • Mleko łączymy z jajkami i mąką
  • Dokładnie mieszamy.
  • Z powstałego ciasta smażymy naleśniki.
  • Pierś z kurczaka kroimy drobno i smażymy.
  • Szpinak wrzucamy do garnka i gotujemy przez 2-3 minuty w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.
  • Podsmażone kawałki kurczaka wrzucamy do garnka ze szpinakiem, mieszamy i doprawiamy.
  • Na usmażonym naleśniku umieszczamy farsz z kurczaka i szpinaku.
  • Naleśnik składamy na pół.
  • Śmietanę łączymy z majonezem i dodajemy wyciśnięty czosnek.
  • Naleśniki podajemy z powstałym sosem.
UGOTOWANI_Tony Halik u El Comandante
UGOTOWANI_Tony Halik u El Comandante

UGOTOWANI_Tony Halik u El Comandante

„Ugotowani”: Tony Halik u El Comendante

Ciasto

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiewamy.
  • Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, dwa jajka, cukier, sól.
  • Z powstałej masy wyrabiamy ciasto.
  • Ugniatamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki, aby się schłodziło.

Farsz

Składniki:

  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 400 g czarnej fasoli z puszki
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g pikantnego chorizo
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 kulka mozzarelli
  • 100 g gorgonzoli
  • Suszona papryka wędzona.
  • Kmin rzymski
  • Pieprz
  • Świeże chilli

Sposób przygotowania:

  • Mięso mielone smażymy na oliwie.
  • Do podsmażonego mięsa dodajemy odsączoną czarną fasolę, drobno pokrojone chorizo i posiekaną w kostkę cebulę.
  • Smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut.
  • Zalewamy bulionem.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy.
  • Doprawiamy suszoną, wędzoną papryką, kminem rzymskim, pieprzem i ostrą papryką chilli.
  • Pod koniec duszenia dodajemy mozzarellę i gorgonzolę.
  • Mieszamy, aż rozpuszczą się i połączą z farszem.

Przygotowanie empanadas:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  • Blachę do pieczenia oprószamy mąką.
  • Schłodzone ciasto wałkujemy.
  • Z ciasta wycinamy koła o średnicy około 10-12 centymetrów.
  • Na koła z ciasta wykładamy farsz i lepimy pierogi.
  • Pierogi układamy na blasze.
  • Wierzch pierogów smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Pieczemy w piekarniku przez około 15-20 minut.

Salsa mango

Składniki:

  • 2 duże, dojrzałe mango
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 cm świeżego korzenia imbiru
  • ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki świeżo posiekanej papryczki chilli
  • Świeża mięta

Sposób przygotowania:

  • Na patelni szklimy posiekaną w drobną kostkę cebulę.
  • Dodajemy świeżo starty korzeń imbiru.
  • Na ostatnią minutę dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek.
  • Wrzucamy to wszystko do garnka, dorzucamy drobno posiekane mango, zalewamy świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym.
  • Dodajemy sól, pieprz, cukier brązowy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • Jak mango będzie miękkie i będzie się ładnie rozpadało to należy zdjąć pokrywkę i redukować do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Dodajemy posiekane chilli. Podawać na zimno lub w temperaturze pokojowej.
  • Przed podaniem dodać świeżej mięty.

Frytki z manioku

Składniki:

  • Maniok
  • Sól
  • Sól morska

Sposób przygotowania:

  • Maniok obieramy ze skóry.
  • Kroimy na duże kawałki.
  • Kawałki manioku gotujemy w mocno osolonej wodzie do czasu, aż będzie miękki.
  • Odcedzamy.
  • Wydrążamy włókniste elementy.
  • Kroimy na grube kawałki.
  • Frytki z manioku smażymy w oleju przez 10 minut.
  • Gotowe frytki odsączamy na ręcznikach papierowych.
  • Posypujemy solą morską

Sosy kremowy

Składniki:

  • 2 opakowania serka śmietanowego
  • 350 g śmietany 12%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka soku z limonki
  • Świeża kolendra
  • Sól
  • Pieprz
  • Chilli

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy, aby powstała gęsta konsystencja.
  • Doprawiamy chilli według uznania.
UGOTOWANI_Łodeczki z psianki
UGOTOWANI_Łodeczki z psianki

UGOTOWANI_Łodeczki z psianki

„Ugotowani”: Łódeczki z psianka

Składniki:

  • 600 g makaronu tagliatelle .
  • 300 g śmietany 18%
  • 3 łyżki sera mascarpone
  • 2/3 ząbku czosnku
  • Olej
  • ½ cebuli
  • Sól
  • Pieprz
  • 80 g masła
  • 5 bakłażanów
  • Parmezan
  • 1 szklanka wody
  • Świeża bazylia

Sposób przygotowania:

  • Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Odcedzamy i odstawiamy.
  • Bakłażany kroimy od strony szerszej podstawy.
  • Wycinamy wnętrze bakłażanów tak, aby utworzyć ‘’łódeczkę’’.
  • Pozostałą część bakłażanów kroimy w kostkę.
  • Przygotowane kawałki bakłażanów soli i odstawiamy na 15 minut.
  • Po tym czasie bakłażany dokładnie płuczemy wodą.
  • Cebulę kroimy na drobną kostkę.
  • Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło.
  • Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy.
  • Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i smażymy
  • Powoli dodajemy śmietanę i mascarpone.
  • Pod koniec smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Do powstałego sosu dodajemy odrobinę wody.
  • Do sosu dodajemy ugotowany makaron.
  • Łódeczki z bakłażanów pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
  • W upieczonych łódeczkach umieszczamy sos z makaronem.
  • Wierzch posypujemy startym parmezanem.
  • Dekorujemy świeżą bazylią.

MATERIAŁY TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

TOP MODEL

TOP MODEL

SZADŹ 3

SZADŹ 3

PATI

PATI

KUCHENNE REWOLUCJE

KUCHENNE REWOLUCJE

DETEKTYWI

DETEKTYWI

DZIEŃ DOBRY TVN

DZIEŃ DOBRY TVN