UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 11
Uczestnicy programu „Ugotowani” w poprzednim odcinku zaprezentowali nietradycyjne i zaskakujące dania główne. Zachęcamy do testowania przepisów Wrocławian, a na kolejną odsłonę, tym razem z Bieszczad, zapraszamy w czwartek 26 listopada o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CST – Chicago) i 22.40 (EST – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.
„Ugotowani”: Hamburgery po aborygeńsku
Składniki:
- 1 kg steków z mięsa z krokodyla
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 4 łyżki majonezu
- Ketchup
- 4 bułki
- Pieprz
- Sól
- Sałata
- Pomidory
- Ogórki
- 1 cebula
Sposób przygotowania:
- Mięso wyjmujemy z zamrażalnika dzień wcześniej i rozmrażamy.
- Rozmrożone mięso oprawiamy solą i pieprzem.
- Grillujemy przez 5 minut z każdej strony.
- Bułki opiekamy tak, aby były ciepłe i chrupiące.
- Opieczone bułki przekrawamy wzdłuż na dwie części.
- Łączymy miód, musztardę i majonez.
- Powstałym sosem smarujemy bułki.
- Na dolnej części bułki układamy sałatę.
- Na sałacie układamy grillowane kawałki mięsa.
- Smarujemy ketchupem i sosem.
- Na wierzch układamy pokrojoną cebulę, ogórki i pomidory.
- Przykrywamy druga połówką bułki.
UGOTOWANI_Kura na lesniku sie spina
„Ugotowani”: Kura na leśniku się spina
Składniki:
- Pierś z kurczaka
- 1 litr mleka
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 opakowanie szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
- 150 ml śmietany
- Kilka łyżek majonezu
Sposób przygotowania:
- Mleko łączymy z jajkami i mąką
- Dokładnie mieszamy.
- Z powstałego ciasta smażymy naleśniki.
- Pierś z kurczaka kroimy drobno i smażymy.
- Szpinak wrzucamy do garnka i gotujemy przez 2-3 minuty w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.
- Podsmażone kawałki kurczaka wrzucamy do garnka ze szpinakiem, mieszamy i doprawiamy.
- Na usmażonym naleśniku umieszczamy farsz z kurczaka i szpinaku.
- Naleśnik składamy na pół.
- Śmietanę łączymy z majonezem i dodajemy wyciśnięty czosnek.
- Naleśniki podajemy z powstałym sosem.
UGOTOWANI_Tony Halik u El Comandante
„Ugotowani”: Tony Halik u El Comendante
Ciasto
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy.
- Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, dwa jajka, cukier, sól.
- Z powstałej masy wyrabiamy ciasto.
- Ugniatamy do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki, aby się schłodziło.
Farsz
Składniki:
- 250 ml bulionu warzywnego
- 400 g czarnej fasoli z puszki
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 1 czerwona cebula
- 100 g pikantnego chorizo
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 kulka mozzarelli
- 100 g gorgonzoli
- Suszona papryka wędzona.
- Kmin rzymski
- Pieprz
- Świeże chilli
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone smażymy na oliwie.
- Do podsmażonego mięsa dodajemy odsączoną czarną fasolę, drobno pokrojone chorizo i posiekaną w kostkę cebulę.
- Smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut.
- Zalewamy bulionem.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy.
- Doprawiamy suszoną, wędzoną papryką, kminem rzymskim, pieprzem i ostrą papryką chilli.
- Pod koniec duszenia dodajemy mozzarellę i gorgonzolę.
- Mieszamy, aż rozpuszczą się i połączą z farszem.
Przygotowanie empanadas:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Blachę do pieczenia oprószamy mąką.
- Schłodzone ciasto wałkujemy.
- Z ciasta wycinamy koła o średnicy około 10-12 centymetrów.
- Na koła z ciasta wykładamy farsz i lepimy pierogi.
- Pierogi układamy na blasze.
- Wierzch pierogów smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy w piekarniku przez około 15-20 minut.
Salsa mango
Składniki:
- 2 duże, dojrzałe mango
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- 4 cm świeżego korzenia imbiru
- ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki świeżo posiekanej papryczki chilli
- Świeża mięta
Sposób przygotowania:
- Na patelni szklimy posiekaną w drobną kostkę cebulę.
- Dodajemy świeżo starty korzeń imbiru.
- Na ostatnią minutę dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek.
- Wrzucamy to wszystko do garnka, dorzucamy drobno posiekane mango, zalewamy świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym.
- Dodajemy sól, pieprz, cukier brązowy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
- Jak mango będzie miękkie i będzie się ładnie rozpadało to należy zdjąć pokrywkę i redukować do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Dodajemy posiekane chilli. Podawać na zimno lub w temperaturze pokojowej.
- Przed podaniem dodać świeżej mięty.
Frytki z manioku
Składniki:
- Maniok
- Sól
- Sól morska
Sposób przygotowania:
- Maniok obieramy ze skóry.
- Kroimy na duże kawałki.
- Kawałki manioku gotujemy w mocno osolonej wodzie do czasu, aż będzie miękki.
- Odcedzamy.
- Wydrążamy włókniste elementy.
- Kroimy na grube kawałki.
- Frytki z manioku smażymy w oleju przez 10 minut.
- Gotowe frytki odsączamy na ręcznikach papierowych.
- Posypujemy solą morską
Sosy kremowy
Składniki:
- 2 opakowania serka śmietanowego
- 350 g śmietany 12%
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka soku z limonki
- Świeża kolendra
- Sól
- Pieprz
- Chilli
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy, aby powstała gęsta konsystencja.
- Doprawiamy chilli według uznania.
UGOTOWANI_Łodeczki z psianki
„Ugotowani”: Łódeczki z psianka
Składniki:
- 600 g makaronu tagliatelle .
- 300 g śmietany 18%
- 3 łyżki sera mascarpone
- 2/3 ząbku czosnku
- Olej
- ½ cebuli
- Sól
- Pieprz
- 80 g masła
- 5 bakłażanów
- Parmezan
- 1 szklanka wody
- Świeża bazylia
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
- Odcedzamy i odstawiamy.
- Bakłażany kroimy od strony szerszej podstawy.
- Wycinamy wnętrze bakłażanów tak, aby utworzyć ‘’łódeczkę’’.
- Pozostałą część bakłażanów kroimy w kostkę.
- Przygotowane kawałki bakłażanów soli i odstawiamy na 15 minut.
- Po tym czasie bakłażany dokładnie płuczemy wodą.
- Cebulę kroimy na drobną kostkę.
- Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło.
- Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy.
- Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i smażymy
- Powoli dodajemy śmietanę i mascarpone.
- Pod koniec smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Do powstałego sosu dodajemy odrobinę wody.
- Do sosu dodajemy ugotowany makaron.
- Łódeczki z bakłażanów pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
- W upieczonych łódeczkach umieszczamy sos z makaronem.
- Wierzch posypujemy startym parmezanem.
- Dekorujemy świeżą bazylią.
MATERIAŁY TVN