Na nadchodzący karnawał polecamy dania mięsne według przepisu Anny Starmach. Idealne na rodzinny obiad, lżejszy posiłek po sytych świętach i karnawałowe przyjęcie.
ANNA STARMACH POLECA CIASTA I CIASTECZKA NA ŚWIĘTA
PRZEPISY ANNY STARMACH Z BOŻONARODZENIOWYMI SKŁADNIKAMI
GWIAZDY ITVN INSPIRUJĄ ŚWIATECZNIE
GWIAZDKOWY WYWIAD Z DOROTĄ WELLMAN
Piersi z kaczki z jablkami_TVN Style 3
PIERSI KACZKI Z ZAPIEKANYMI JABŁKAMI
Składniki:
- 2 małe piersi z kaczki
- 4 jabłka
- majeranek
- 300 g ziemniaków
- 2 łyżki octu jabłkowego Fine Food
- 2 łyżki miodu
- garść orzechów laskowych
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedzamy. Skórkę kaczki nacinamy w kilku miejscach, nacieramy majerankiem, solą i pieprzem, przysmażamy z dwóch stron na patelni. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, naokoło układamy podgotowane ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika na około 10-15 minut na 190 stopni (dłużej jeśli mięso ma być bardziej wypieczone). W jabłkach wydrążamy środek i napełniamy je orzechami. Przekładamy je do foremek żaroodpornych, zalewamy miodem i octem jabłkowym. Wstawiamy do piekarnika na 7 minut na 190 stopni. Upieczone piersi kaczki podajemy z ziemniaczkami i jabłkami.
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z ZIEMNIACZKAMI
Poledwiczki wieprzowe z ziemniakami_TVN Style 1
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 500 g ziemniaków
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 2 ząbki czosnku
Sos pieprzowy:
- pół szklanki białego wina
- 200 ml śmietanki kremówki
- pół słoiczka zielonego pieprzu
- gałązka rozmarynu
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 10 minut. Następnie przekładamy do żaroodpornej formy, dodajemy przekrojone pomidorki, czosnek, tymianek, sól, pieprz, oliwę z oliwek i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 20 minut. Polędwiczkę wieprzową kroimy na mniejsze kawałki (3-4 w zależności od wielkości polędwiczki). Obsypujemy je świeżym tymiankiem, solą i pieprzem i w takiej postaci smażymy na patelni przez kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu dajemy im odpocząć przez chwilę. W tym czasie przygotowujemy sos: na patelni, na której smażone było mięso przysmażamy cebulę, wlewamy wino, dodajemy zielony pieprz i rozmaryn, a gdy alkohol częściowo odparuje dodajemy śmietankę, odrobinę soli i podgrzewamy aż sos zgęstnieje. Polędwiczki podajemy z sosem pieprzowym i pieczonymi ziemniakami.
Salatka a la Cezar ze szpinakiem i kurczakiem_TVN Style 3
SAŁATKA A LA CEZAR ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM
Składniki:
- mała główka sałaty lodowej
- 200 g szpinaku „baby”
- pierś z kurczaka
- 100 g boczku w plastrach
- 50 g twardego żółtego sera
- 3 kromki chleba
- oliwa czosnkowa
- sok z cytryny
- 100 ml jogurtu naturalnego
- łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz świeży tymianek
Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy do miski, dodajemy posiekany tymianek, łyżkę soku z cytryny, sól, pieprz. Na patelnię wrzucamy pokrojonego kurczaka, smażymy przez około 5 minut, aż nabierze lekko złotawego koloru. Boczek wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut, następnie ściągamy go z patelni i przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się tłuszczu. Chleb bez skórki kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy czosnkowej. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, musztardą, oliwą z oliwek, dodajemy sól i pieprz. Do dużej miski wrzucamy pokrojoną sałatę i umyty szpinak. Dodajemy kurczaka, boczek, starty ser i grzanki, całość polewamy sosem jogurtowym.
MATERIAŁY TVN STYLE