POMYSŁY NA KARNAWAŁOWE DANIA

Piersi z kaczki z jablkami_TVN Style 2
Piersi z kaczki z jablkami_TVN Style 2

Na nadchodzący karnawał polecamy dania mięsne według przepisu Anny Starmach. Idealne na rodzinny obiad, lżejszy posiłek po sytych świętach i karnawałowe przyjęcie.

ANNA STARMACH POLECA CIASTA I CIASTECZKA NA ŚWIĘTA

PRZEPISY ANNY STARMACH Z BOŻONARODZENIOWYMI SKŁADNIKAMI

GWIAZDY ITVN INSPIRUJĄ ŚWIATECZNIE

GWIAZDKOWY WYWIAD Z DOROTĄ WELLMAN

KUBA WESOŁOWSKI ŚWIĄTECZNIE

DOROTA POMYKAŁA O ŚWIĘTACH

Piersi z kaczki z jablkami_TVN Style 3
Piersi z kaczki z jablkami_TVN Style 3

Piersi z kaczki z jablkami_TVN Style 3

PIERSI KACZKI Z ZAPIEKANYMI JABŁKAMI

Składniki:

  • 2 małe piersi z kaczki
  • 4 jabłka
  • majeranek
  • 300 g ziemniaków
  • 2 łyżki octu jabłkowego Fine Food
  • 2 łyżki miodu
  • garść orzechów laskowych
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedzamy. Skórkę kaczki nacinamy w kilku miejscach, nacieramy majerankiem, solą i pieprzem, przysmażamy z dwóch stron na patelni. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, naokoło układamy podgotowane ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika na około 10-15 minut na 190 stopni (dłużej jeśli mięso ma być bardziej wypieczone). W jabłkach wydrążamy środek i napełniamy je orzechami. Przekładamy je do foremek żaroodpornych, zalewamy miodem i octem jabłkowym. Wstawiamy do piekarnika na 7 minut na 190 stopni. Upieczone piersi kaczki podajemy z ziemniaczkami i jabłkami.

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z ZIEMNIACZKAMI

Poledwiczki wieprzowe z ziemniakami_TVN Style 1
Poledwiczki wieprzowe z ziemniakami_TVN Style 1

Poledwiczki wieprzowe z ziemniakami_TVN Style 1

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 500 g ziemniaków
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 2 ząbki czosnku

Sos pieprzowy:

  • pół szklanki białego wina
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • pół słoiczka zielonego pieprzu
  • gałązka rozmarynu
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 10 minut. Następnie przekładamy do żaroodpornej formy, dodajemy przekrojone pomidorki, czosnek, tymianek, sól, pieprz, oliwę z oliwek i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 20 minut. Polędwiczkę wieprzową kroimy na mniejsze kawałki (3-4 w zależności od wielkości polędwiczki). Obsypujemy je świeżym tymiankiem, solą i pieprzem i w takiej postaci smażymy na patelni przez kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu dajemy im odpocząć przez chwilę. W tym czasie przygotowujemy sos: na patelni, na której smażone było mięso przysmażamy cebulę, wlewamy wino, dodajemy zielony pieprz i rozmaryn, a gdy alkohol częściowo odparuje dodajemy śmietankę, odrobinę soli i podgrzewamy aż sos zgęstnieje. Polędwiczki podajemy z sosem pieprzowym i pieczonymi ziemniakami.

Salatka a la Cezar ze szpinakiem i kurczakiem_TVN Style 3
Salatka a la Cezar ze szpinakiem i kurczakiem_TVN Style 3

Salatka a la Cezar ze szpinakiem i kurczakiem_TVN Style 3

SAŁATKA A LA CEZAR ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM

Składniki:

  • mała główka sałaty lodowej
  • 200 g szpinaku „baby”
  • pierś z kurczaka
  • 100 g boczku w plastrach
  • 50 g twardego żółtego sera
  • 3 kromki chleba
  • oliwa czosnkowa
  • sok z cytryny
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz świeży tymianek

Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy do miski, dodajemy posiekany tymianek, łyżkę soku z cytryny, sól, pieprz. Na patelnię wrzucamy pokrojonego kurczaka, smażymy przez około 5 minut, aż nabierze lekko złotawego koloru. Boczek wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut, następnie ściągamy go z patelni i przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się tłuszczu. Chleb bez skórki kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy czosnkowej. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, musztardą, oliwą z oliwek, dodajemy sól i pieprz. Do dużej miski wrzucamy pokrojoną sałatę i umyty szpinak. Dodajemy kurczaka, boczek, starty ser i grzanki, całość polewamy sosem jogurtowym.

MATERIAŁY TVN STYLE

podziel się:

Pozostałe wiadomości

TOP MODEL

TOP MODEL

SZADŹ 3

SZADŹ 3

PATI

PATI

KUCHENNE REWOLUCJE

KUCHENNE REWOLUCJE

DETEKTYWI

DETEKTYWI

DZIEŃ DOBRY TVN

DZIEŃ DOBRY TVN