Roberta Makłowicza nikomu nie trzeba przedstawiać! Niekwestionowany autorytet kulinarny odkrywa w swoim programie ciekawe miejsca, ich historię i fenomenalną kuchnię. Czym zaskoczy nas tym razem? Zapraszamy na drugi sezon programu „Makłowicz w drodze” piątek, 7 sierpnia o godz. 19:55 (CET – Berlin, Paryż) w ITVN.
Dokąd Robert Makłowicz uda się w pierwszym odcinku tej serii? Południowe zbocza Karpat schodzące wprost na Wielką Nizinę Węgierską – ten majestatyczny widok definiujący Zakarpacie najlepiej podziwiać z zamku Palanok. Dawna twierdza książąt siedmiogrodzkich usadowiła się pod miastem Mukaczewo, przez tysiąc lat znanym jako Munkács. Otoczony węgierskimi tradycjami Robert Makłowicz robi zakupy na miejskim targu i gotuje na głównym placu Mukaczewa „paprikás csirke” czyli paprykarz z kurczaka. Następnie rusza w Karpaty, podziwia wodospad Szypot i próbuje miejscowych szaszłyków. Ich różnorodność, nieznana w Polsce, to ślad dawnej przynależności Ukrainy do ZSRR, którego kuchnię wzbogacały narody kaukaskie, szaszłykowi arcymistrzowie. Degustacja w restauracji Bogracz nie może się obejść bez tytułowego kociołka i innych zakarpackich przysmaków.
TEKST TVN