Dla Anny Starmach każdy posiłek to okazja do świętowania. Boże Narodzenie to jednak czas, gdy potrawy nie tylko muszą być ucztą dla zmysłów, ale przede wszystkim nawiązywać do polskiej tradycji. Autorka książek kulinarnych nie byłaby sobą, gdyby nie zaproponowała prostych i przystępnych przepisów na wspaniałe dania świąteczne z typowo polskimi składnikami w roli głównej. Co tydzień będziemy prezentować po cztery z nich, zachęcając Państwa do gotowania oraz oglądania programu „Pyszne 25” w ITVN w każdy poniedziałek o godzinie 15.25 (CET – Berlin, Paryż), 15.15 (CST – Chicago) i 16.15 (EST – Nowy Jork, Toronto).
BOŻONARODZENIOWE PRZEPISY ANNY STARMACH
GWIAZDY ITVN INSPIRUJĄ ŚWIATECZNIE
GWIAZDKOWY WYWIAD Z DOROTĄ WELLMAN
W tym tygodniu w kuchni Anny Starmach królują słodkości i bakalie. Przedstawiamy jej cztery autorskie przepisy na świąteczne ciasta i desery.
CIASTECZKA Z KAKAO I CZEKOLADKI Z BAKALIAMI
CIASTECZKA Z KAKAO I CZEKOLADKI Z BAKALIAMI
Składniki:
Ciasteczka:
- 400 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- Garść porzeczek
- Skórka od cytryny
- Garść bakalii
PRZYGOTOWANIE: W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, zimne masło, cukier, śmietanę i jajko. Ciasto wyrabiamy, aż składniki się połączą. Następnie tak powstałą masę dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mielone migdały i cukier z wanilią. Oba ciasta wkładamy na 5 minut do zamrażarki. Po wyjęciu formujemy z chłodnego ciasta cienkie wałeczki, łączymy je w pary (ciemne ciasto z jasnym) i zwijamy w ślimaki. Ciasteczka pieczemy na papierze do pieczenia około 15-20 minut w temperaturze ok. 190 stopni. Po tym czasie zdążymy przygotować czekoladki. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Za pomocą łyżki nakładamy ją na natłuszczony papier do pieczenia (najlepiej, jeśli wcześniej płaski talerz i papier chłodziły się w lodówce). Na czekoladzie układamy dowolnie wybrane przez siebie bakalie (rodzynki, migdały, orzechy włoskie). Gdy tylko czekolada stężeje, czekoladki będą gotowe do podania. Smacznego!
PYSZNE 25
MUFFINKI KRÓWKOWE
MUFFINKI KRÓWKOWE
Składniki:
- 400 g maki pszennej
- 100 ml mleka
- 100 ml maślanki
- 50 g masła
- 70 g brązowego cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- Garść krówek
- Garść borówek amerykańskich
- Świeża mięta
Krem:
- 150 g serka śmietankowego
- 150 g cukru pudru
- Sok z cytryny
- Szczypta soli
Sposób przygotowania
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól, a w drugiej mokre: mleko, maślanka, roztopione masło, jajka. Krówki siekamy w drobną kostkę. Zawartość obu misek mieszamy, dodając rozdrobnione krówki. Masę przelewamy do foremek na muffinki z papilotkami, pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Aby przygotować krem: serek trzemy z cukrem pudrem i dodajemy sok z cytryny. Podajmy razem z muffinkami. Smacznego!
KRUCHE CIASTECZKA ORZECHOWE
KRUCHE CIASTECZKA ORZECHOWE
Składniki:
- 100g masła
- 180g mąki
- 50g mielonych orzechów włoskich
- 50g cukru pudru
- 1 jajko
- pół łyżeczki cynamonu
Karmel:
- 100g cukru
- 50ml śmietanki kremówki
- 50g orzechów włoskich
- 50g orzechów laskowych
- 50g orzechów nerkowca
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą, ciasto cienko wałkujemy, wycinamy z niego ciasteczka o dowolnych kształtach, układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 10-15 minut. Upieczone ciasteczka studzimy. Na patelni rozpuszczamy cukier, gdy tylko zacznie zmieniać kolor na brązowy dodajemy śmietankę, mieszamy aż otrzymasz jednolitą konsystencję. Masę nakładamy na wierzch ciastek i szybko „przyklejamy” do niej orzechy.
SERNIK MOJEGO TATY
Składniki:
- 1 kg sera białego 2 lub 3-krotnie mielonego
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki
- 300g cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100g miękkiego masła
- garść suszonej żurawiny
- garść rodzynek
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 rozbełtane jajko
- cukier puder
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka trzemy z 200g cukru drobnego białego i cukrem waniliowym. Dodajemy też miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki. Do masy żółtkowej dodajemy mielony biały ser, mieszamy całość mikserem, dodajemy rodzynki i żurawinę, mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywno, dodając szczyptę soli i 100g cukru drobnego białego. 1/3 białek dodajemy do masy serowej i mieszamy bardzo dokładnie. Potem dodajemy kolejną porcję piany i mieszamy już bardzo delikatnie, tak aby masa pozostała puszysta. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy, wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajem. Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 170 stopni. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze godzinę i 15 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik nie opadnie.
MATERIAŁY TVN STYLE
BOŻONARODZENIOWE PRZEPISY ANNY STARMACH
GWIAZDY ITVN INSPIRUJĄ ŚWIATECZNIE
GWIAZDKOWY WYWIAD Z DOROTĄ WELLMAN