PRZEPISY Z ODCINKA 9

UGOTOWANI_W krolestwie Diany
UGOTOWANI_W krolestwie Diany

UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 9

Mazury zachwyciły widzów nie tylko pięknymi widokami, ale również zdolnościami szefów domowych kuchni. Zachęcamy do testowania przepisów ich autorstwa, a na kolejny odcinek „Ugotowanych” zapraszamy w czwartek 12 listopada o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CST – Chicago) i 22.40 (EST – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.

„Ugotowani”: W królestwie Diany

Składniki:

  • 1 mała polędwica z dzika
  • 3 młode prawdziwki
  • 1 kieliszek wytrawnego wina czerwonego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna jałowca
  • 1 gałązka rozmarynu
  • Tymianek
  • Oliwa

Sposób przygotowania:

  • Polędwicę z dzika myjemy i oczyszczamy z błon.
  • Wszystkie przyprawy rozgniatamy w moździerzu.
  • Polędwicę posypujemy przyprawiamy i zalewamy winem.
  • Odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
  • Przed smażeniem mięso wyjmujemy z zalewy i osuszamy.
  • Mięso kroimy w plastry o grubości jednego centymetra.
  • Grzyby oczyszczamy i kroimy w plastry.
  • Na oddzielnych patelniach rozgrzewamy oliwę
  • Na jednej patelni smażymy mięso na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony.
  • Na drugiej patelni podsmażamy grzyby.
  • Podsmażone mięso przekładamy na patelnię, na której znajdują się grzyby.
  • Zdejmujemy patelnię z ognia.
  • Pozostawiamy na patelni przez 5 minut.

Pęczotto z grzybami

Składniki:

  • 10 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • 100 g pęczaku
  • 100 g masła
  • Ewentualnie bulion warzywny

Sposób przygotowania:

  • Grzyby moczymy w półtora litra wody.
  • Namoczone grzyby gotujemy przez 15 minut.
  • Ugotowane grzyby odsączamy i kroimy w kostkę.
  • Pozostawiamy wodę.
  • Cebulę siekamy i szklimy na patelni.
  • Do cebuli dodajemy grzyby.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Do grzybów z cebulą dosypujemy pęczak.
  • Dodajemy część wywaru z grzybów i mieszamy.
  • Czekamy, aż pęczak wchłonie wywar.
  • Stopniowo wlewamy kolejną porcję wywaru.
  • Dodajemy masło i dusimy na małym ogniu.
  • Mieszamy do czasu, aż kasza wchłonie płyn.
  • Czynności powtarzamy do czasu, aż ziarna pęczaku zmiękną.
  • Jeśli zabraknie wywaru z grzybów, uzupełniamy bulionem warzywnym.

Surówka z pora

Składniki:

  • 1 por
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  • Pora myjemy i siekamy
  • Dodajemy majonez i śmietanę.
  • Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
UGOTOWANI_Zlota rybka
UGOTOWANI_Zlota rybka

UGOTOWANI_Zlota rybka

„Ugotowani”: Złota rybka

Składniki:

  • 2 filety z sandacza
  • 1 marchew
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • Białe wino
  • Szafran
  • Sól
  • Biały pieprz
  • Oliwa
  • 1 serek mascarpone

Sposób przygotowania:

  • Filety sandacza układamy w naczyniu do gotowania na parze.
  • Na dno naczynia wrzucamy pokrojone warzywa
  • Doprawiamy pieprzem.
  • Wlewamy wino i wodę w proporcji 50/50/
  • Rybę gotujemy na parze przez około 30 minut.
  • Na patelni rozgrzewamy przyprawy - sól, biały pieprz oraz szafran.
  • Dodajemy oliwę i czekamy na uwolnienie aromatów.
  • Dodajemy serek mascarpone i podlewamy odrobiną białego wina
  • Pod koniec dodajemy dodatkową porcję szafranu.
  • Gotowaną rybę podajemy z powstałym sosem szafranowym.
UGOTOWANI_Co sie kryje pod powierzchnia
UGOTOWANI_Co sie kryje pod powierzchnia

UGOTOWANI_Co sie kryje pod powierzchnia

„Ugotowani”: Co się kryje pod powierzchnią

Składniki:

  • 1 kg świeżego lub mrożonego sandacza
  • Sól
  • Pieprz świeżo zmielony
  • Bazylia
  • Ziemniaki

Ciasto

  • 1 szklanka jasnego piwa 5%
  • ½ szklanki wody
  • Mąka
  • Jajko
  • Sól
  • Cukier
  • Proszek do pieczenia
  • Bułka tarta

Sałatka z cytrusów

  • Cytryny
  • Grejpfruty
  • Pomarańcze
  • Natka pietruszki
  • Granat
  • Sos balsamiczny

Sposób przygotowania:

  • Dzwonki sandacza nacieramy solą, pieprzem i posypujemy bazylią.
  • Przygotowaną rygę wkładamy do półmiska i odstawiamy do lodówki.
  • Do miski wlewamy piwo oraz wodę
  • Dosypujemy mąkę, cały czas mieszając.
  • Masa musi być odrobinę gęstsza, niż ta stosowana do smażenia naleśników.
  • Dodajemy szczyptę proszku do pieczenia
  • Doprawiamy solą i cukrem.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Schłodzoną rybę maczamy w cieście i panierce z bułki tartej.
  • Smażymy na głębokim, dobrze rozgrzanym, oleju.
  • Rybę obsmażamy z obu stron na złocisty kolor.
  • Usmażoną rybę wykładamy na ręczniki papierowe i osuszamy.
  • Składniki sałatki kroimy w drobną kostkę i polewamy octem balsamicznym.
  • Rybę podajemy na talerzu z gotowanymi ziemniakami i owocową sałatką.
UGOTOWANI_Na dobrym torze
UGOTOWANI_Na dobrym torze

UGOTOWANI_Na dobrym torze

„Ugotowani”: Na dobrym torze

Składniki:

  • 4 filety sandacza
  • Sól
  • Pieprz
  • 3 cytryny
  • 2 gałązki kopru
  • Mąką pszenna
  • Olej
  • Masło
  • Wytrawne białe wino
  • Rozmaryn
  • Mieszanka sałat.

Sposób przygotowania:

  • Filety sandacza kroimy na kawałki.
  • Kawałki ryby umieszczamy w naczyniu.
  • Dodajemy sól, pieprz, skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Układamy gałązkę kopru.
  • Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki.
  • Przed smażeniem kawałki ryby obtaczamy w mące.
  • Rybę smażymy na rozgrzanym oleju.
  • Na osobnej patelni rozpuszczamy masło.
  • Dodajemy niewielką ilość białego wina.
  • Układamy podsmażone kawałki ryby.
  • Dodajemy sok z cytryny i posypujemy rozmarynem.
  • Podlewamy sosem z pierwszej patelni.
  • Danie podajemy z plackami z cukinii oraz mieszanką sałat i ćwiartkami cytryny.

Cukinia

Składniki:

  • 0,3 kg cukinii
  • 0,3 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek mąki tortowej
  • 3 jajka
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

Sposób przygotowania:

  • Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
  • Ziemniaki obieramy i ścieramy drobno.
  • Mieszamy cukinię z ziemniakami
  • Odlewamy powstały w trakcie mieszania sok.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Formujemy niewielkie placki i obtaczamy w mieszance mąki i jajek.
  • Placki smażymy na oleju

MATERIAŁY TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

TOP MODEL

TOP MODEL

SZADŹ 3

SZADŹ 3

PATI

PATI

KUCHENNE REWOLUCJE

KUCHENNE REWOLUCJE

DETEKTYWI

DETEKTYWI

DZIEŃ DOBRY TVN

DZIEŃ DOBRY TVN