UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 9
Mazury zachwyciły widzów nie tylko pięknymi widokami, ale również zdolnościami szefów domowych kuchni. Zachęcamy do testowania przepisów ich autorstwa, a na kolejny odcinek „Ugotowanych” zapraszamy w czwartek 12 listopada o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CST – Chicago) i 22.40 (EST – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.
„Ugotowani”: W królestwie Diany
Składniki:
- 1 mała polędwica z dzika
- 3 młode prawdziwki
- 1 kieliszek wytrawnego wina czerwonego
- 5 ziaren pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna jałowca
- 1 gałązka rozmarynu
- Tymianek
- Oliwa
Sposób przygotowania:
- Polędwicę z dzika myjemy i oczyszczamy z błon.
- Wszystkie przyprawy rozgniatamy w moździerzu.
- Polędwicę posypujemy przyprawiamy i zalewamy winem.
- Odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
- Przed smażeniem mięso wyjmujemy z zalewy i osuszamy.
- Mięso kroimy w plastry o grubości jednego centymetra.
- Grzyby oczyszczamy i kroimy w plastry.
- Na oddzielnych patelniach rozgrzewamy oliwę
- Na jednej patelni smażymy mięso na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony.
- Na drugiej patelni podsmażamy grzyby.
- Podsmażone mięso przekładamy na patelnię, na której znajdują się grzyby.
- Zdejmujemy patelnię z ognia.
- Pozostawiamy na patelni przez 5 minut.
Pęczotto z grzybami
Składniki:
- 10 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- Sól
- Pieprz
- 100 g pęczaku
- 100 g masła
- Ewentualnie bulion warzywny
Sposób przygotowania:
- Grzyby moczymy w półtora litra wody.
- Namoczone grzyby gotujemy przez 15 minut.
- Ugotowane grzyby odsączamy i kroimy w kostkę.
- Pozostawiamy wodę.
- Cebulę siekamy i szklimy na patelni.
- Do cebuli dodajemy grzyby.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Do grzybów z cebulą dosypujemy pęczak.
- Dodajemy część wywaru z grzybów i mieszamy.
- Czekamy, aż pęczak wchłonie wywar.
- Stopniowo wlewamy kolejną porcję wywaru.
- Dodajemy masło i dusimy na małym ogniu.
- Mieszamy do czasu, aż kasza wchłonie płyn.
- Czynności powtarzamy do czasu, aż ziarna pęczaku zmiękną.
- Jeśli zabraknie wywaru z grzybów, uzupełniamy bulionem warzywnym.
Surówka z pora
Składniki:
- 1 por
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 łyżka majonezu
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Pora myjemy i siekamy
- Dodajemy majonez i śmietanę.
- Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
UGOTOWANI_Zlota rybka
„Ugotowani”: Złota rybka
Składniki:
- 2 filety z sandacza
- 1 marchew
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 1 por
- Białe wino
- Szafran
- Sól
- Biały pieprz
- Oliwa
- 1 serek mascarpone
Sposób przygotowania:
- Filety sandacza układamy w naczyniu do gotowania na parze.
- Na dno naczynia wrzucamy pokrojone warzywa
- Doprawiamy pieprzem.
- Wlewamy wino i wodę w proporcji 50/50/
- Rybę gotujemy na parze przez około 30 minut.
- Na patelni rozgrzewamy przyprawy - sól, biały pieprz oraz szafran.
- Dodajemy oliwę i czekamy na uwolnienie aromatów.
- Dodajemy serek mascarpone i podlewamy odrobiną białego wina
- Pod koniec dodajemy dodatkową porcję szafranu.
- Gotowaną rybę podajemy z powstałym sosem szafranowym.
UGOTOWANI_Co sie kryje pod powierzchnia
„Ugotowani”: Co się kryje pod powierzchnią
Składniki:
- 1 kg świeżego lub mrożonego sandacza
- Sól
- Pieprz świeżo zmielony
- Bazylia
- Ziemniaki
Ciasto
- 1 szklanka jasnego piwa 5%
- ½ szklanki wody
- Mąka
- Jajko
- Sól
- Cukier
- Proszek do pieczenia
- Bułka tarta
Sałatka z cytrusów
- Cytryny
- Grejpfruty
- Pomarańcze
- Natka pietruszki
- Granat
- Sos balsamiczny
Sposób przygotowania:
- Dzwonki sandacza nacieramy solą, pieprzem i posypujemy bazylią.
- Przygotowaną rygę wkładamy do półmiska i odstawiamy do lodówki.
- Do miski wlewamy piwo oraz wodę
- Dosypujemy mąkę, cały czas mieszając.
- Masa musi być odrobinę gęstsza, niż ta stosowana do smażenia naleśników.
- Dodajemy szczyptę proszku do pieczenia
- Doprawiamy solą i cukrem.
- Dokładnie mieszamy.
- Schłodzoną rybę maczamy w cieście i panierce z bułki tartej.
- Smażymy na głębokim, dobrze rozgrzanym, oleju.
- Rybę obsmażamy z obu stron na złocisty kolor.
- Usmażoną rybę wykładamy na ręczniki papierowe i osuszamy.
- Składniki sałatki kroimy w drobną kostkę i polewamy octem balsamicznym.
- Rybę podajemy na talerzu z gotowanymi ziemniakami i owocową sałatką.
UGOTOWANI_Na dobrym torze
„Ugotowani”: Na dobrym torze
Składniki:
- 4 filety sandacza
- Sól
- Pieprz
- 3 cytryny
- 2 gałązki kopru
- Mąką pszenna
- Olej
- Masło
- Wytrawne białe wino
- Rozmaryn
- Mieszanka sałat.
Sposób przygotowania:
- Filety sandacza kroimy na kawałki.
- Kawałki ryby umieszczamy w naczyniu.
- Dodajemy sól, pieprz, skrapiamy sokiem z cytryny.
- Układamy gałązkę kopru.
- Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki.
- Przed smażeniem kawałki ryby obtaczamy w mące.
- Rybę smażymy na rozgrzanym oleju.
- Na osobnej patelni rozpuszczamy masło.
- Dodajemy niewielką ilość białego wina.
- Układamy podsmażone kawałki ryby.
- Dodajemy sok z cytryny i posypujemy rozmarynem.
- Podlewamy sosem z pierwszej patelni.
- Danie podajemy z plackami z cukinii oraz mieszanką sałat i ćwiartkami cytryny.
Cukinia
Składniki:
- 0,3 kg cukinii
- 0,3 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek mąki tortowej
- 3 jajka
- Sól
- Pieprz
- Olej
Sposób przygotowania:
- Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
- Ziemniaki obieramy i ścieramy drobno.
- Mieszamy cukinię z ziemniakami
- Odlewamy powstały w trakcie mieszania sok.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Formujemy niewielkie placki i obtaczamy w mieszance mąki i jajek.
- Placki smażymy na oleju
MATERIAŁY TVN