PRZEPISY Z ODCINKA 10

UGOTOWANI_Pasozyty w sieci
UGOTOWANI_Pasozyty w sieci

UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 10

W poprzednim odcinku najsłynniejsi polscy bloggerzy zaprosili widzów do swoich kuchni, prezentując swoje popisowe dania. Zachęcamy Państwa do testowania przepisów ich autorstwa, a na kolejny odcinek programu „Ugotowani” zapraszamy w czwartek 19 listopada o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CST – Chicago) i 22.40 (EST – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.

„Ugotowani”: Pasożyty w sieci

Składniki:

  • Krewetki
  • Ocet winny
  • Olej
  • Suszone pomidory
  • Czosnek
  • Bourbon
  • Tabasco
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Krewetki parzymy wrzątkiem.
  • Sparzone krewetki odsączamy z wody i wrzucamy do miski.
  • Do miski wrzucamy też wszystko, co jest w stanie płynnym.
  • Dodajemy pieprz i sól.
  • Mieszamy, zakrywamy i wrzucamy do lodówki na kilka godzin.
  • Kroimy czosnek i suszone pomidory, które wrzucamy wraz z krewetkami na mocno rozgrzaną patelnię.
  • Smażymy.
  • Dodajemy jeszcze ugotowany makaron i chwilę smażymy.
UGOTOWANI_Ale Sajgon!
UGOTOWANI_Ale Sajgon!

UGOTOWANI_Ale Sajgon!

„Ugotowani”: Ale Sajgon!

Składniki:

  • Makaron ryżowy
  • Krewetki tygrysie
  • Marchew
  • Jaja
  • Czosnek
  • Olej roślinny
  • Cebula dymka
  • Szczypior
  • Fasolka mung
  • Tofu
  • Sos rybny
  • Limonka
  • Orzechy ziemne

Sos

  • Pasta z tamaryndowca
  • Sok z limonki
  • Sos rybny
  • Cukier brązowy
  • Sos siracha
  • Przyprawa Bot Lanh

Sposób przygotowania:

  • W garnku zagotowujemy wodę.
  • Wrzucamy makaron ryżowy i gotujemy przez około 3 minuty.
  • W dużym woku rozgrzewamy olej.
  • Dodajemy pokrojony drobno czosnek.
  • Gdy czosnek lekko się podsmaży wrzucamy krewetki.
  • Smażymy przez 1 minutę.
  • Dodajemy pokrojone tofu i smażymy przez około 2-3 minuty.
  • Wbijemy jajka i podsmażamy przez 1 minutę.
  • Delikatnie mieszamy.
  • Dodajemy ugotowany makaron i smażymy przez około 4 minuty.
  • Wszystkie składniki sosu łączymy i dokładnie mieszamy.
  • Powstały sos wlewamy na wok.
  • Dodajemy kiełki i posiekaną dymkę.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Orzechy miażdżymy bardzo dokładnie i dodajemy pod koniec smażenia.
UGOTOWANI_Requiem dla muuu
UGOTOWANI_Requiem dla muuu

UGOTOWANI_Requiem dla muuu

„Ugotowani”: Requiem dla Muu

Składniki:

  • 4 grube, czerwone steki z polędwicy wołowej
  • olej ryżowy
  • 1 cebula
  • Parmezan
  • Śmietana
  • Chrzan
  • Pietruszka
  • Rozmaryn
  • Bułka tarta
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  • Cebulę kroimy w krążki.
  • Z mąki i bułki tartej przygotowujemy panierkę.
  • Każdy krążek cebuli moczymy w jajku i obtaczamy panierką.
  • Krążki smażymy na głębokim tłuszczu.
  • Smażymy na złoty kolor.
  • Usmażone krążki odsączamy na papierowych ręcznikach.
  • Natkę pietruszki, gałązkę rozmarynu i dwie garści bułki tartej wrzucamy do misy robota kuchennego.
  • Szatkujemy na wysokich obrotach, aż składniki zaczną przypominać mech.
  • Ze śmietany i chrzanu przygotowujemy sos.
  • Parmezan ścieramy.
  • Starty ser rozsypujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C, aż nabierze ciemnozłotego koloru.
  • Steki posypujemy mielonym pieprzem, który wklepujemy w mięso.
  • Na patelni ceramicznej rozgrzewamy niewielką ilość oleju ryżowego.
  • Na rozgrzany olej rzucamy steki i przykrywamy.
  • Steki smażymy na jednej stronie przez 4 minuty.
  • Przerzucamy na drugą stronę i smażymy przez 3 minuty.
  • Usmażone mięso pozostawiamy, aby „odpoczęło”
  • Steki solimy niewielką ilością soli morskiej.
  • Mięso podajemy z jadalnym mchem, parmezanem i sosem śmietanowo-chrzanowym.
UGOTOWANI_Piersi na mecie
UGOTOWANI_Piersi na mecie

UGOTOWANI_Piersi na mecie

„Ugotowani”: Piersi na mecie

Składniki:

  • Jedna duża pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 100 g sera żółtego
  • 3 jajka
  • Ziemniaki
  • Mieszanka sałat

Sposób przygotowania:

  • Pierś i cebulę kroimy w kostkę.
  • Ser ścieramy na tarce.
  • Dodajemy resztę składników
  • Odstawiamy na 3 godziny w chłodne miejsce.
  • Z masy formujemy niewielkie kotleciki
  • Kotleciki smażymy na mocno rozgrzanym oleju.
  • Smażymy na złoty kolor z obu stron.
  • Danie podajemy z gotowanymi ziemniakami i mieszanką sałat.

MATERIAŁY TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

TOP MODEL

TOP MODEL

SZADŹ 3

SZADŹ 3

PATI

PATI

KUCHENNE REWOLUCJE

KUCHENNE REWOLUCJE

DETEKTYWI

DETEKTYWI

DZIEŃ DOBRY TVN

DZIEŃ DOBRY TVN