UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 10
W poprzednim odcinku najsłynniejsi polscy bloggerzy zaprosili widzów do swoich kuchni, prezentując swoje popisowe dania. Zachęcamy Państwa do testowania przepisów ich autorstwa, a na kolejny odcinek programu „Ugotowani” zapraszamy w czwartek 19 listopada o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CST – Chicago) i 22.40 (EST – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.
„Ugotowani”: Pasożyty w sieci
Składniki:
- Krewetki
- Ocet winny
- Olej
- Suszone pomidory
- Czosnek
- Bourbon
- Tabasco
- Sól
- Pieprz
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Krewetki parzymy wrzątkiem.
- Sparzone krewetki odsączamy z wody i wrzucamy do miski.
- Do miski wrzucamy też wszystko, co jest w stanie płynnym.
- Dodajemy pieprz i sól.
- Mieszamy, zakrywamy i wrzucamy do lodówki na kilka godzin.
- Kroimy czosnek i suszone pomidory, które wrzucamy wraz z krewetkami na mocno rozgrzaną patelnię.
- Smażymy.
- Dodajemy jeszcze ugotowany makaron i chwilę smażymy.
UGOTOWANI_Ale Sajgon!
„Ugotowani”: Ale Sajgon!
Składniki:
- Makaron ryżowy
- Krewetki tygrysie
- Marchew
- Jaja
- Czosnek
- Olej roślinny
- Cebula dymka
- Szczypior
- Fasolka mung
- Tofu
- Sos rybny
- Limonka
- Orzechy ziemne
Sos
- Pasta z tamaryndowca
- Sok z limonki
- Sos rybny
- Cukier brązowy
- Sos siracha
- Przyprawa Bot Lanh
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotowujemy wodę.
- Wrzucamy makaron ryżowy i gotujemy przez około 3 minuty.
- W dużym woku rozgrzewamy olej.
- Dodajemy pokrojony drobno czosnek.
- Gdy czosnek lekko się podsmaży wrzucamy krewetki.
- Smażymy przez 1 minutę.
- Dodajemy pokrojone tofu i smażymy przez około 2-3 minuty.
- Wbijemy jajka i podsmażamy przez 1 minutę.
- Delikatnie mieszamy.
- Dodajemy ugotowany makaron i smażymy przez około 4 minuty.
- Wszystkie składniki sosu łączymy i dokładnie mieszamy.
- Powstały sos wlewamy na wok.
- Dodajemy kiełki i posiekaną dymkę.
- Dokładnie mieszamy.
- Orzechy miażdżymy bardzo dokładnie i dodajemy pod koniec smażenia.
UGOTOWANI_Requiem dla muuu
„Ugotowani”: Requiem dla Muu
Składniki:
- 4 grube, czerwone steki z polędwicy wołowej
- olej ryżowy
- 1 cebula
- Parmezan
- Śmietana
- Chrzan
- Pietruszka
- Rozmaryn
- Bułka tarta
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy w krążki.
- Z mąki i bułki tartej przygotowujemy panierkę.
- Każdy krążek cebuli moczymy w jajku i obtaczamy panierką.
- Krążki smażymy na głębokim tłuszczu.
- Smażymy na złoty kolor.
- Usmażone krążki odsączamy na papierowych ręcznikach.
- Natkę pietruszki, gałązkę rozmarynu i dwie garści bułki tartej wrzucamy do misy robota kuchennego.
- Szatkujemy na wysokich obrotach, aż składniki zaczną przypominać mech.
- Ze śmietany i chrzanu przygotowujemy sos.
- Parmezan ścieramy.
- Starty ser rozsypujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C, aż nabierze ciemnozłotego koloru.
- Steki posypujemy mielonym pieprzem, który wklepujemy w mięso.
- Na patelni ceramicznej rozgrzewamy niewielką ilość oleju ryżowego.
- Na rozgrzany olej rzucamy steki i przykrywamy.
- Steki smażymy na jednej stronie przez 4 minuty.
- Przerzucamy na drugą stronę i smażymy przez 3 minuty.
- Usmażone mięso pozostawiamy, aby „odpoczęło”
- Steki solimy niewielką ilością soli morskiej.
- Mięso podajemy z jadalnym mchem, parmezanem i sosem śmietanowo-chrzanowym.
UGOTOWANI_Piersi na mecie
„Ugotowani”: Piersi na mecie
Składniki:
- Jedna duża pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 100 g sera żółtego
- 3 jajka
- Ziemniaki
- Mieszanka sałat
Sposób przygotowania:
- Pierś i cebulę kroimy w kostkę.
- Ser ścieramy na tarce.
- Dodajemy resztę składników
- Odstawiamy na 3 godziny w chłodne miejsce.
- Z masy formujemy niewielkie kotleciki
- Kotleciki smażymy na mocno rozgrzanym oleju.
- Smażymy na złoty kolor z obu stron.
- Danie podajemy z gotowanymi ziemniakami i mieszanką sałat.
MATERIAŁY TVN
podziel się: